Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sekundární sirné metabolity v houbách.
ŠTEFANOVÁ, Iveta
Tato diplomová práce se zabývá studiem sekundárních sirných metabolitů hub s výraznými senzorickými vlastnostmi. Pozornost byla zaměřena zejména na jedlou houbu Lentinula edodes a některé druhy rodu Marasmius, které jsou charakteristické pro svou česnekovou chuť a vůni. Teoretická část diplomové práce nabízí popis i ostatních druhů hub, u kterých lze díky jejich výrazným senzorickým vlastnostem předpokládat existenci těkavých sirných sloučenin. Tyto vlastnosti jsou typické například pro některé zástupce rodů Entoloma, Gymnopus, Mycena, Thelephora nebo rod Tuber. Experimentální část byla zaměřena na izolaci a spektrální charakterizaci prekurzoru senzoricky aktivních sloučenin jedlé houby Marasmius perforans, triviálně glutamyl marasminu. Dalším cílem bylo metodou GC/MS identifikovat těkavé sirné sloučeniny přítomné v plodnicích Marasmius alliaceus a Thelephora palmata.
Senzoricky aktivní sloučeniny houževnatce jedlého
ŠTEFANOVÁ, Iveta
Tato bakalářská práce se zabývá studiem sirných sloučenin houby houževnatce jedlého (Lentinula edodes) z čeledi Agaricaceae. Teoretická část popisuje její výskyt, umělou kultivaci a také shrnuje současný stav problematiky týkající se nejvýznamnějších sloučenin této houby. Hlavní pozornost je soustředěna na senzoricky aktivní sirné sloučeniny vznikající z netěkavého prekurzoru, lentinikové kyseliny. Experimentální část je zaměřena na izolaci a spektrální charakterizaci nejvýznamnějších senzoricky aktivních sloučenin. Dalším cílem bylo testování antimikrobiální aktivity hlavní sirné sloučeniny, lenthioninu (1,2,3,5,6-pentathiepanu), mikrodiluční metodou. Zjištěné minimální inhibiční koncentrace byly porovnány s aktivitou komerčně dostupných antibiotik.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.