Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Suroviny na bázi stříbra pro kosmetické účely
Čaková, Adriana ; Ďubašáková, Mária (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo zpracovat literární rešerši na téma kosmetických surovin na bázi stříbra a ověření antimikrobiálního účinku vybraných surovin a přípravků na některé druhy mikroorganismů. Teoretická část je zaměřena na problematiku kosmetických surovin na bázi stříbra, na jejich zamýšlenou funkci, fyzikálně-chemické charakteristiky a toxikologický profil. Zároveň je v teoretické části zmíněna problematika legislativního rámce, otázka bezpečnosti a reálné účinnosti sledovaných surovin. Experimentální část byla zaměřena na studium antimikrobiálního účinku vybraných kosmetických surovin a přípravků na bázi stříbra. Celkem byly použity 2 vzorky, jedna surovina a jeden zakoupený přípravek, u kterých byla sledována antimikrobiální aktivita vůči použitým mikroorganismům, kterými byly Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Micrococcus luteus, Kocuria rosea, Serratia marcescens a Candida vini. Z výsledků je patrné, že antimikrobiální aktivita byla pozorována jak u použité suroviny, tak u přípravku, avšak ne u všech použitých mikroorganismů.
Stanovení antimikrobiální a antioxidační aktivity vybraných bylinných extraktů
Čaková, Adriana ; Němcová, Andrea (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Migrénovník (Tetradenia spp.) je rostlina přirozeně se vyskytující v Africe patřící do čeledi Lamiaceae, která je využívána v tradiční medicíně k léčbě malárie, angíny nebo k ošetření tropických onemocnění kůže. Pro zisk bioaktivních látek byla z řad extrakčních metod vybrána macerace. Byla provedena optimalizace jejích podmínek, která se zaměřila na co možná nejvyšší zisk bioaktivních sloučenin. Jako optimální byla vybrána teplota 60 °C, doba extrakce 40 minut, rozpouštědlo 40% ethanol a poměr navážky a rozpouštědla 1:5. V takto získaném „optimálním“ extraktu bylo celkem identifikováno 63 aromaticky aktivních sloučenin. Největší zastoupení představovaly terpeny (88,60 %), z nich pak zejména kyslíkaté monoterpeny (55,65 %) a monoterpeny (29,52 %). Nejvíce zastoupenými sloučeninami byly kafr (51,76 %), cis--ocimen (8,17 %), 3-oktanol acetát (7,71 %), trans--ocimen (6,76 %), -terpinen (4,93 %), o-cymen (3,81 %), terpinolen (1,33 %), limonen (1,33 %), kamfen (1,19 %) a borneol (1,20 %). Dále byl stanoven celkový obsah polyfenolů 0,31 ± 0,02 mgGAEml-1, který odpovídá 1,52 ± 0,11 mgGAEg-1 rostliny. Antioxidační aktivita činila 417,56 ± 32,84 gTEACml-1 a procento zhášení radikálu ABTS•+ 88,99 ± 7,00 %. Na závěr byla ověřena antimikrobiální aktivita optimálního extraktu vůči bakteriím Bacillus cereus, Escherichia coli a kvasince Candida glabrata. Vůči E. coli a C. glabrata nevykazoval extrakt žádnou antimikrobiální aktivitu. Vůči B. cereus byla pozorována slabá antimikrobiální aktivita. Získané výsledky potvrzují, že migrénovník obsahuje řadu zajímavých aromaticky aktivních látek, vykazuje antioxidační i antimikrobiální aktivitu a má tak dobrý potenciál pro využití jako přírodní zdroj nutričně i senzoricky cenných látek např. do různých potravin a pochutin.
Stanovení antimikrobiální a antioxidační aktivity vybraných bylinných extraktů
Čaková, Adriana ; Němcová, Andrea (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Migrénovník (Tetradenia spp.) je rostlina přirozeně se vyskytující v Africe patřící do čeledi Lamiaceae, která je využívána v tradiční medicíně k léčbě malárie, angíny nebo k ošetření tropických onemocnění kůže. Pro zisk bioaktivních látek byla z řad extrakčních metod vybrána macerace. Byla provedena optimalizace jejích podmínek, která se zaměřila na co možná nejvyšší zisk bioaktivních sloučenin. Jako optimální byla vybrána teplota 60 °C, doba extrakce 40 minut, rozpouštědlo 40% ethanol a poměr navážky a rozpouštědla 1:5. V takto získaném „optimálním“ extraktu bylo celkem identifikováno 63 aromaticky aktivních sloučenin. Největší zastoupení představovaly terpeny (88,60 %), z nich pak zejména kyslíkaté monoterpeny (55,65 %) a monoterpeny (29,52 %). Nejvíce zastoupenými sloučeninami byly kafr (51,76 %), cis--ocimen (8,17 %), 3-oktanol acetát (7,71 %), trans--ocimen (6,76 %), -terpinen (4,93 %), o-cymen (3,81 %), terpinolen (1,33 %), limonen (1,33 %), kamfen (1,19 %) a borneol (1,20 %). Dále byl stanoven celkový obsah polyfenolů 0,31 ± 0,02 mgGAEml-1, který odpovídá 1,52 ± 0,11 mgGAEg-1 rostliny. Antioxidační aktivita činila 417,56 ± 32,84 gTEACml-1 a procento zhášení radikálu ABTS•+ 88,99 ± 7,00 %. Na závěr byla ověřena antimikrobiální aktivita optimálního extraktu vůči bakteriím Bacillus cereus, Escherichia coli a kvasince Candida glabrata. Vůči E. coli a C. glabrata nevykazoval extrakt žádnou antimikrobiální aktivitu. Vůči B. cereus byla pozorována slabá antimikrobiální aktivita. Získané výsledky potvrzují, že migrénovník obsahuje řadu zajímavých aromaticky aktivních látek, vykazuje antioxidační i antimikrobiální aktivitu a má tak dobrý potenciál pro využití jako přírodní zdroj nutričně i senzoricky cenných látek např. do různých potravin a pochutin.
Suroviny na bázi stříbra pro kosmetické účely
Čaková, Adriana ; Ďubašáková, Mária (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo zpracovat literární rešerši na téma kosmetických surovin na bázi stříbra a ověření antimikrobiálního účinku vybraných surovin a přípravků na některé druhy mikroorganismů. Teoretická část je zaměřena na problematiku kosmetických surovin na bázi stříbra, na jejich zamýšlenou funkci, fyzikálně-chemické charakteristiky a toxikologický profil. Zároveň je v teoretické části zmíněna problematika legislativního rámce, otázka bezpečnosti a reálné účinnosti sledovaných surovin. Experimentální část byla zaměřena na studium antimikrobiálního účinku vybraných kosmetických surovin a přípravků na bázi stříbra. Celkem byly použity 2 vzorky, jedna surovina a jeden zakoupený přípravek, u kterých byla sledována antimikrobiální aktivita vůči použitým mikroorganismům, kterými byly Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Micrococcus luteus, Kocuria rosea, Serratia marcescens a Candida vini. Z výsledků je patrné, že antimikrobiální aktivita byla pozorována jak u použité suroviny, tak u přípravku, avšak ne u všech použitých mikroorganismů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.