Název:
Reprodukční a užitkové vlastnosti dojnic holštýnského skotu v chovech s rozdílným typem dojení
Autoři:
JEŠETOVÁ, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá reprodukčními a užitkovými vlastnostmi ve dvou chovech holštýnského skotu s odlišným typem dojení. Cílem práce bylo vyhodnotit a porovnat užitkové a reprodukční parametry holštýnského skotu v rybinové a robotické dojírně za rok 2023. V podniku A probíhá dojení po skupinách (2×10) v rybinové dojírně 2× denně. V podniku B se dojí 2× denně za pomoci automatických dojících robotů. Z výsledků dojivosti je zřejmé, že podnik B dosáhl vyšší průměrné dojivosti téměř o 4 litry mléka na dojnici (3,86 l) než bylo zaznamenáno v podniku A. V obou podnicích dojnice dosahovaly vyšší dojivosti v souvislosti s rostoucím pořadím laktace. Naopak vyššího obsahu mléčných složek (obsah tuku a bílkovin) bylo dosaženo v rámci podniku A. U průměrného obsahu bílkovin v mléce nebyl rozdíl mezi podniky značný (0,08 %). Naproti tomu byla v podniku A průměrná tučnost mléka vyšší o 0,41 % než v podniku B. Průměrný počet somatických buněk byl dvojnásobný v podniku s robotickým dojením (342 tis. SB/ml) oproti podniku A (170 tis. SB/ml). Mezi podniky s konvenčním a robotizovaným dojením byly největší rozdíly v dojivosti, obsahu tuku v mléce, počtu somatických buněk, laktačním dni a v podílu mrtvě narozených telat. Další ukazatele, jako je servis perioda, věk při prvním otelení, počet dní stání na sucho, mezidobí a inseminační index, byly v obou podnicích podobné nebo téměř shodné.This study focuses on the reproductive and productive traits on two dairy farms of Holstein cattle with different types of milking. The aim of the study was to evaluate and compare the productive and reproductive parameters of Holstein cattle in herringbone and robotic milking parlours for the year 2023. On the farm A, there is milking caried out in a herringbone parlour twice a day. Cows are milked by machine in the groups (2×10). On the farm B, milking is carried out by using automatic milking robots twice a day. It is obvious from the milk yield results that the farm B achieved a higher average milk yield by almost 4 liters per cow (3,86 l) compared to the farm A. Cows from both farms achieved higher milk yields with increasing order of lactation. On the other hand, higher milk component content (fat and protein content) was achieved within farm A. There was not a significant difference in the average protein content in the milk between the farms (0,08 %). However, the average milk fat content was higher in the farm A by 0,41 % compared to the farm B. The average somatic cell count was twice as high in the farm with robotic milking (342 000 SB/ml) compared to the farm A (170 000 SB/ml). The largest differences between these farms with herringbone and robotic milking enterprises were in milk yield, milk fat content, somatic cell count, lactation days and percentage of stillborn calves. Other indicators, such as service period, age at first calving, dry period length, intercalving interval and insemination index were similar or almost identical in both farms.
Klíčová slova:
holštýnský skot; mléčná užitkovost; reprodukce; robotické dojení; rybinové dojení; herringbone milking parlour; Holstein cows; milk yield; reproduction; robotic milking parlour Citace: JEŠETOVÁ, Kateřina. Reprodukční a užitkové vlastnosti dojnic holštýnského skotu v chovech s rozdílným typem dojení. České Budějovice, 2024. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/71772