Název:
Nutričně významné složky rybí svaloviny v prevenci závažných onemocnění
Překlad názvu:
Nutritionally important components of fish muscle in the prevention of serious diseases
Autoři:
Mádl, David ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Holcátová, Ivana (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tématem této bakalářské práce je problematika nutričně významných složek rybí svaloviny v prevenci závažných onemocnění. Rybí maso je bohatým zdrojem esenciálních aminokyselin, polynenasycených mastných kyselin, minerálů a vitaminů, což prokazatelně přispívá ke zlepšení lidského zdraví. Omega-3 mastné kyseliny snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. V praktické části práce je pomocí dotazníkového šetření zkoumáno, jaké jsou preference spotřebitelů ohledně konzumace rybí svaloviny a povědomí spotřebitelů o významu rybího masa pro zdraví a prevenci onemocnění. Tato práce je přínosem nejen pro odbornou veřejnost, ale i pro spotřebitele. Klíčová slova: rybí maso; omega-3 mastné kyseliny; výživová doporučení; kontaminace ryb; konzumace ryb AThe topic of this bachelor thesis is the issue of nutritionally important components of fish muscle in the prevention of serious diseases. Fish meat is a rich source of essential amino acids, polyunsaturated fatty acids, minerals and vitamins, which has been shown to contribute to the improvement of human health. Omega-3 fatty acids reduce the risk of cardiovascular disease. In the practical part of the thesis, the consumer preferences regarding the consumption of fish snacks and consumer awareness of the importance of fish meat for health and disease prevention are investigated by means of a questionnaire survey. This work is of benefit not only to the professional community but also to consumers. Key words: fish meat; omega-3 fatty acids; dietary recommendations; fish contamination; fish consumption A
Klíčová slova:
kontaminace ryb; konzumace ryb; omega-3 mastné kyseliny; rybí maso; výživová doporučení; dietary recommendations; fish consumption; fish contamination; fish meat; omega-3 fatty acids