Název:
Nízko a bezsacharidové potraviny na českém trhu
Překlad názvu:
Low-carbohydrate and no-carbohydrate foods on the Czech market
Autoři:
MICHALOVÁ, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce analyzuje nabídku nízkosacharidových a bezsacharidových potravin na českém trhu. Teoretická část představuje literární rešerši dostupných vědeckých textů, seznamuje s problematikou sacharidů a jejich příjmu v potravě. Uvádí výčet druhů nízkosacharidového stravování a jeho vlivu na lidské zdraví především ve spojení s civilizačními chorobami. Dále se soustředí na nízkosacharidové potraviny, jejich označování a na velikost a predikci růstu trhu. Praktická část poskytuje výsledky dotazníkového šetření na spotřebitelské úrovni a výsledky průzkumu nabídky kamenných prodejen a internetového prostředí. Dotazníkové šetření se zaměřuje na poptávku po zkoumaných potravinách, nákupní chování spotřebitelů a dostupnou nabídku těchto potravin. Terénní průzkum a průzkum internetového prostředí přináší informace o šířce a hloubce sortimentu ve vybraných specializovaných a despecializovaných prodejnách.The bachelor thesis analyses the supply of low-carbohydrate and carbohydrate-free foods on the Czech market. The theoretical part presents a literature search of available scientific texts, introduces the issue of carbohydrates and their intake in the diet. It provides a list of types of low-carbohydrate diets and their impact on human health, especially in relation to civilisation diseases. It also focuses on low-carbohydrate foods, their labeling and market size and growth forecast. The practical part provides the results of a questionnaire survey at consumer level and the results of a survey of bricks-and-mortar stores and the internet environment. The questionnaire survey focuses on the demand for the observed food products, consumer purchasing behaviour and available supply. The field and internet surveys provide information on the breadth and depth of the product suply in selected specialised and non-specialised stores.
Klíčová slova:
banting; bezsacharidové potraviny; nízkosacharidové potraviny; sacharidy; způsoby stravování; český trh; banting; carbohydrate; Czech market; dietary directions; low-carbohydrate foods; no-carbohydrate foods Citace: MICHALOVÁ, Michaela. Nízko a bezsacharidové potraviny na českém trhu . České Budějovice, 2022. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/64104