Original title:
Izolace a charakterizace oleje z kávy různého typu
Translated title:
Isolation and characterizaation of oil from some types of coffee
Authors:
Vašků, Barbora ;
Hoová, Julie (referee) ;
Skoumalová, Petra (advisor)
Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze
Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract:
[cze] [eng]
Bakalářská práce se zabývá přípravou a charakterizací kávového oleje. Použité vzorky káv se od sebe liší odrůdou, původem, metodou zpracování zrna a intenzitou pražení. Teoretická část se zaměřuje na technologii zpracování kávových zrn, dále na bioaktivní látky, UV záření a SPF a v závěru také na metody získávání olejů. V práci byly připraveny vodné, ethanolové a hexanové extrakty, u kterých byla stanovena výtěžnost extrakce. Dále byly všechny extrakty charakterizovány na celkové množství fenolických látek spektrofotometricky, dále na obsah flavonoidů také spektrofotometricky a antioxidační aktivitu metodou ABTS. U vodných extraktů byl stanoven obsah kofeinu pomocí metody HPLC. Pro zhodnocení UV ochranné účinnosti byla vypočtena hodnota SPF a kritické vlnové délky na základě absorpčního spektra.
Coffee, extract, oil, phenolic compounds, flavonoids, antioxidant capacity, SPF, critical wavelenght.
Keywords:
antioxidant activity. In aqueous extracts content of caffeine was determined by the HPLC method. For the evaluation of UV protective efficiency SPF and critical wavelenght was calculated based on absorption spectrum. ;
differs in species ;
ethanol and lipid extracts were prepared from roasted and green coffee. Extracts were spectrophotometrically characterized for the content of phenolic compouds ;
flavonoids ;
methods of oil isolation were descibed. In the experimental part aqueous ;
origin ;
processing method and intensity of roasting. Theoretical part of this thesis describes technology of coffee production ;
The bachelor thesis is focused on isolation and characterization of coffee oil. Samples ;
then bioactive compounds ;
ultraviolet light and SPF. Moreover ;
used in this thesis ;
antioxidační aktivita ;
extrakty ;
fenolické látky ;
flavonoidy ;
kritická vlnová délka. ;
Káva ;
oleje ;
SPF
Institution: Brno University of Technology
(
web )
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library.
Original record: http://hdl.handle.net/11012/195299
Permalink: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-433396
The record appears in these collections: Universities and colleges > Public universities > Brno University of Technology Academic theses (ETDs) > Bachelor's theses