Název:
Nové formy potravinových trhů v městě Brně
Autoři:
Plencnerová, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Záměrem bakalářské práce je přispět k poznání alternativních potravinových sítí na území České republiky. Práce se konkrétně zaměřuje na potravinový trh FoodPark a podstatné souvislosti jeho vzniku a vývoje. V práci jsou vymezeny hlavní znaky této formy trhu společně s identifikací zapojených aktérů. Na základě provedených polostrukturovaných rozhovorů byly analyzovány a hodnoceny motivy, nutné předpoklady a potenciální přínosy a rizika vyplývající ze zapojení prodejců v rámci FoodParku. Tato analýza byla i podpořena uskutečněným pozorováním na konkrétních trzích. FoodPark se po svém založení stal jedním z pravidelných potravinových trhů v městě Brně a nabízí možnost realizovat svoji produkci rozmanitému okruhu výrobců. Jeho hlavní přínos však prodejci spatřují především v možnosti reklamy, propagace a zvyšování povědomí o jejich produktech.The aim of the bachelor thesis is to contribute to the recognition of alternative food networks in the Czech Republic. The work focuses on the food market FoodPark and the context of its foundation and development. The thesis defines the major signs of such a form of market and identifies involved participants. Motives, necessary preconditions, and potential benefits and risks resulting from the involvement of traders in FoodPark were analysed and evaluated on the basis of semi-structured interviews. The analysis is supported by observations performed at specific markets. FoodPark is one of the regular food markets in Brno and offers the possibility for a diverse group of producers to distribute their products. However, according to the traders, the main advantage is the possibility of advertising and raising awareness about their products.
Klíčová slova:
agrobyznys; alternativní potravinové sítě; Brno; FoodPark; Slow food; Česká republika