Název:
Formování a vývoj cen pšenice potravinářské na příkladu České republiky
Autoři:
Dvořáková, Denisa Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce obsahuje vyhodnocení situace a vývoje dvou komoditních vertikál s finálními produkty: pšeničná mouka hladká a pšeničné pečivo bílé. V práci jsou identifikovány faktory formování cenových hladin na komoditních vertikálách a je provedena cenová transmise. Pomocí výpočtu průměrných koeficientů pružnosti (EPT) byl na komoditních vertikálách analyzován cenový přenos. Uvedená analýza potvrdila fungování poptávkově orientovaného modelu, ve kterém navazující články řetězce řídí jim předcházející. Dále bylo zjištěno, že na obou stupních komoditních vertikál dochází k výrazně vyššímu přenosu ceny v případě cenového růstu než poklesu. Koeficienty determinace u komoditních vertikál potvrdily mírné časové zpoždění na prvním i druhém stupni těchto vertikál.The thesis contains an evaluation of the situation and development of two commodity verticals with the following final products: wheat flour and wheat white bread baked goods. In the thesis there are identified factors influencing prices levels of the commodity verticals. I have made the price transmission too. By the average elasticity coefficients calculating (EPT) there was analyzed the price transmission at the verticals commodity. This analysis confirmed the functioning of the demand-oriented model, in which the subsequent links of the chain influence the prior ones. Furthermore, it was found that at the both levels of commodity verticals it leads to the significantly higher price transmission in the case of inflation than to decrease. The determination coefficients of commodity verticals confirmed slight time delay at the first and second stage of these verticals.
Klíčová slova:
agrobyznys; cenová transmise; globalizace; komoditní vertikála; pšenice potravinářská; tržní síla