Název:
Porovnání krmných dávek s různým obsahem antokyanů ve výživě králíků
Autoři:
Metnarová, Eva Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V závěrečné práci byla nejprve charakterizována potřeba živin králíků a následně byly popsány antokyany jako biologicky aktivní látky obsažené v pšenici s netradičním zbarvením a jejich možné antioxidační účinky. Druhá část literárního přehledu je věnována biochemickým parametrům krve zvířat. V praktické části byla věnována pozornost zkoumání vlivu krmné směsi se zvýše-ným obsahem antokyanů. V pokusu byla použita odrůda pšenice PS Karkulka s purpurovým perikarpem a jako kontrolní pšenice byla použita odrůda Vanessa. Obě tyto pšenice byly zařazeny do krmné diety v 15% podílu. Do pokusu bylo zařazeno 18 samic z toho bylo 9 kusů v pokusné skupině a 9 kusů ve skupině kontrolní. Králíci byli krmeni tvarovanou kompletní krmnou směsí. V po-kusu byla sledována hmotnost zvířat, průměrné přírůstky hmotnosti, spotřeba a kon-verze krmiva. Po porážce byla sledována jatečná výtěžnost, biochemická analýza a antioxidační aktivita krve. Z výsledků je patrné, že rozdíly v průměrné živé hmotnosti byly statisticky nevý-znamné, pouze v 8. týdnu byly rozdíly v živé hmotnosti statisticky významně vyšší u kontrolní skupiny. Rozdíly v průměrných přírůstcích hmotnosti byly vyhodnoceny jako statisticky nevýznamné. Statisticky významně vyšší rozdíly v průměrné spotřebě krmiva byly zjištěny u kontrolní skupiny králíků. Hmotnost jatečně upraveného těla byla statisticky významně vyšší u kontrolní skupiny. V biochemických parametrech a antioxidační aktivitě krve nebyly vyhodnoceny statisticky významné rozdíly.In this thesis the need for nutrients for rabbits was described. Anthocyanins were described as biological substances contained in wheat with non-traditional coloring and their possible antioxidant effects. The second part of the review is devoted to bio-chemical parameters of animal blood. The practical part was aimed at the study of the influence of feed mixture with increased content of anthocyanins. In the experiment, a wheat species PS Karkulka with purple pericarp was used and Vanessa was used as control wheat species. Both of these made 15% of the feed diet. 18 rabbit females of which 9 were in the experimental group and 9 in the control group were included in the experiment. They were fed a complete pelleted mixture. In the experiment, the weight of the animals, the average weight gains, the feed consump-tion, the feed conversion ratio were monitored. After slaughter, slaughter yield, bio-chemical blood analysis and antioxidant activity were monitored. The results show that the differences in average live weight were statistically in-significant, only at week 8 the differences in live weight was statistically significantly higher in the control group. Average weight gains were evaluated as statistically insig-nificant. Statistically significantly higher average feed consumption was found in the control group. The carcass weight was significantly higher in the control group. There were no statistically significant differences in biochemical parameters and blood anti-xodation activity.
Klíčová slova:
biochemické parametry krve; FRAP; hyla; PS Karkulka; pšenice s netypickým zbarvením