Název:
Monitoring kyseliny askorbové v ovocných nápojích
Autoři:
Chytilová, Barbora Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá monitoringem kyseliny askorbové a dalších látek ve vybraných ovocných nápojích. Teoretická část začíná shrnutím poznatků o výskytu a významu kyseliny askorbové a jejich fyziologických účincích. Dále je porovnán obsah vitaminu C v jednotlivých druzích ovoce. Následující část se věnuje rozdělení nealkoholických nápojů a surovinám, které se využívají pro výrobu nealkoholických ovocných nápojů. Část diplomové práce je zaměřena na technologii výroby ovocných šťáv získávaných přímým lisováním ovocného materiálu a technologii výroby ovocných nápojů z ovocných koncentrátů. Praktická část je zejména zaměřena na stanovení koncentrace vitaminu C, ale také vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6) a organických kyselin (kyselina citramalová, citronová, jablečná, malonová, pyrohroznová a jantarová) ve vzorcích přímých ovocných šťáv a džusů z koncentrátu. K detekci vitaminu C a dalších látek byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie spojená s hmotnostním spektrometrem (HPLC-MS).The thesis deals with monitoring of ascorbic acid and other substances in selected fruit drinks. The theoretical part begins with a summary of knowledge about the occurrence and importance of ascorbic acid and their physiological effects. Furthermore, the content of vitamin C in individual fruits is compared. The following part deals with the division of soft drinks and raw materials, used for the production of soft fruit drinks. Part of the thesis is focused on the technology of fruit juice production obtained by direct pressing of fruit material and technology of fruit drinks production from fruit concentrates. The practical part is focused on determination of vitamin C concentration as well as vitamins of group B (B1, B2, B3, B5, B6) and organic acids (citramic acid, citric acid, malic acid, pyruvic acid and succinic acid) in samples of direct fruit juices and juice from concentrate. Mass spectrometer-coupled high-performance liquid chromatography (HPLC-MS) was used to detect vitamin C and other substances.
Klíčová slova:
antioxidanty; HPLC-MS; kyselina askorbová; organické kyseliny; ovocná šťáva; vitamíny