Název:
Stanovení významných obsahových látek bezu černého [Sambucus nigra L.] z různých lokalit
Autoři:
Badinová, Veronika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce se zabývá (v literárním přehledu) shrnutím poznatků o bezu černém [Sambucus nigra L.], dále významnými obsahovými látkami, využitím. Na zvoleném území byl uskutečněn sběr. Získané vzorky byly analyzovány ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském, a.s. na kapalinovém chromatografu UPLC s PDA detektorem. Byl sledován obsah kyseliny chlorogenové, kyseliny vanilové, kyseliny kávové, kyseliny kumarové, kvercetinu, rutinu, isokvercitrinu a hyperosidu. Nejvyšší obsah byl zjištěn v extrakci volných fenolických látek.The work deals with (in a literary summary) résumé of the knowledge about european elder [Sambucus nigra L.], it also describes the content of important substances and its utilization. The samples were collected at selected areas. The obtained samples were analyzed at the Research Institute of Brewing and Malting, a.s. using a UPLC liquid chromatograph with a PDA detector. It was determined the content of chlorogenic acid, vanilic acid, coffee acid, coumaric acid, quercetin, rutin, isoquercitrin and hyperoside was determined. The highest content was found in the extraction of free phenolic substances.
Klíčová slova:
bez černý; obsahové látky; zdraví prospěšné látky