Název:
Porovnání ruční a mechanizované defoliace a hodnocení vlivu na kvalitu hroznů
Autoři:
Nováček, Tomáš Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce byla věnována problematice vlivu termínu odlistění zóny hroznů na kvalitu. Práce se také zabývá porovnáním mechanizovaného a ručního odlistění hroznů. První část práce se zabývá shromážděním a vyhodnocením dostupné odborné literatury k této problematice. Další část je věnována vlastnímu pokusu, jeho vyhodnocení a vlastním doporučením. Provádění pokusu mi bylo umožněno ve vinařství Plaček, v Moravských Bránicích. Pro pokus bylo vyčleněno 11 řádků odrůdy Sauvignon blanc, kdy každý řádek představoval odlišnou variantu pokusu. Odlistění zóny hroznů probíhalo od 7.6.2018. Při ručním odlistění byly vždy odstraněny 1-3 listy a zálistky ze zóny hroznů. Od termínu 15.6.2018 bylo ve vinici prováděno i mechanizované odlistění pomocí defoliátoru. Následující varianty pokusu byly prováděny ve stejných termínech jak ručně, tak mechanizovaně. V termínu 1.7.2018 proběhlo poslední mechanizované odlistění a také byla provedena varianta odlistění, která sloužila jako kontrola. Poslední varianty pokusu byly vytvořeny v termínech 26.7.2018 a 2.8.2018, kdy bylo využito odlišné odlistění nad zónou hroznů, za účelem zpomalení zrání. V průběhu zrání hroznů byl sledován jejich zdravotní stav a proběhlo ve čtyřech termínech zhodnocení kvalitativních parametrů hroznů. Byla měřena cukernatost bobulí, hodnota pH, obsah titrovatelných kyselin, asimilovatelného dusíku a další parametry související s odlistěním hroznů. Všechna měření probíhala ve školní laboratoři v Lednici. Všechna data byla vyhodnocena a na jejich základě byla sepsána vlastní doporučení pro vinaře a vinohradníky.The thesis deals with the issue of defoliation after quality grapes. The work deals with the comparison of mechanical and manual defoliation. The first part deals with searching and displaying information with this issue. The second part is about my experiment, its processing and its own recommendations. I was able to do this experiment on the Plaček vineyard in Moravské Branice where I used 11 lines of Sauvignon blanc variety for the experiment when every line indicates another experiment variation. Defoliation zone of grapes took place since 7.6.2018. Manual defoliation always removed 1-3 leafs and other part from defoliation zone. Since 15.6.2018 we used a mechanized defoliation using the defoliator. The following experimental variations were made in the same terms both manually and mechanically. The last mechanical defoliation was on 1.7.2018 and we performed a defoliation variant as a control. The last attempts were made between 26.7 and 2.8.2018 where we used another method of defoliation zone of grapes for a purpose to slown down the ripening. During the ripening of the grapes their health and quality was monitored. In four weeks carried out the evaluation of qualitative grapes. The berry sugar content, Ph value, acid content, nitrogen content and other defoliation-related parameters were measured. All measurements were taking place at a school laboratory in Lednice. All data have been evaluated and we written own recommendations for winemakers and vineyard oweners.
Klíčová slova:
defoliace; hrozny révy vinné; Sauvignon blanc; sluneční spála