Název:
Látky vázající oxid siřičitý ve víně
Autoři:
Musil Petrjánošová, Martina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se věnuje popisu charakteristiky oxidu siřičitého, jeho vlastností, vlivu na organoleptické vlastnosti a jeho používání s ohledem na zdraví člověka. Kromě oxidu siřičitého se práce zabývá i látkami, které jej ve víně váží, jedná se např. o acetaldehyd, ketonové kyseliny – kyselinu pyrohroznovou a kyselinu 2-oxoglutarovou aj. Popisuje, jaký má vliv síření na vzniku těchto látek. V závěru práce jsou uvedeny vlivy oxidu siřičitého na zdraví člověka a legislativa, ze které vychází limity pro jeho používání a označování.This bachelor thesis deals with the description of the characteristics of sulfur dioxide, its properties, influence on organoleptic properties and its use with respect to human health. In addition to sulfur dioxide, the work also deals with substances that bind it in wine, such as acetaldehyde, ketonic acids - pyruvic acid and acid 2-oxoglutar et al. Describes the effect of sulfur on the formation of these compounds. At the end of the thesis, the effects of sulfur dioxide on human health and legislation, from which the limits for its use and labeling are based, are presented.
Klíčová slova:
acetaldehyd; ketokyseliny; oxid siřičitý; síra