Název:
Změny fyzikálních parametrů a látkového složení plodové zeleniny v průběhu skladování
Autoři:
Spáčalová, Soňa Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá změnami fyzikálních parametrů a látkového složení plodové zeleniny v průběhu skladování. Práce je rozdělena na část literární a praktickou. V literární části je popisována historie jednotlivých druhů plodové zeleniny, jejich charakteristika, látkové složení, nároky na prostředí a odrůdy. Dále jsou zde prostudovány možnosti skladování plodové zeleniny, znaky jakosti, organoleptické vlastnosti a senzorická analýza plodové zeleniny. Praktická část se zabývá kvalitou dvou odrůd rajčat – Start F1 a Zlatava. Jsou zde sledovány hmotnostní úbytky, pevnost slupky plodů, změny obsahu rozpustné sušiny, veškerých kyselin a kyseliny askorbové. Také je zde sledována barevnost plodů vnější a vnitřní.This bachelor thesis deals with changes of physical parameters and fabric composition of fruit vegetables during storage. The thesis is divided into a literary and practical part. In the literary part is described the history of individual species of fruit vegetables, their characteristics, fabric composition, demands on environment and varieties. Further, the possibilities of storage of fruit vegetables, qualities, organoleptic properties and sensory analysis of fruit vegetables are studied. The practical part deals with the quality of two varieties of tomatoes - Start F1 and Zlatava. The weight loss, the peel strength of the fruit, the changes in the soluble solids content, all acids and ascorbic acid are monitored. The color of the external and internal fruit is also observed.
Klíčová slova:
kvalita; odrůdy; plodová zelenina; Start F1; Zlatava