Název: Optical Absorption Sensors for Evaluation of Yeast Acidification Power
Autoři: Rychtáriková, Renata ; Frančič, N. ; Hetflejš, Jiří ; Kuncová, Gabriela ; Gabriel, P. ; Lobnik, A.
Typ dokumentu: Příspěvky z konference
Konference/Akce: European Conference on Optical Chemical Sensors and Biosensors - Europt(r)ode X /10./, Prague (CZ), 2010-03-28 / 2008-03-31
Rok: 2010
Jazyk: eng
Abstrakt: The acidification power test provides a fast and simple method of assessing the ability of cells to perform a successful fermentation. It has been used as a rejection criterion for assessing the technological quality of starter yeast cultures in brewing, cider production, baking, as well as cheese making based on lactic acid bacteria. The cell acidification power responses to pH decrease of the environment after glucose addition. We have prepared novel recognition elements of pH sensors suitable for evaluation of yeast acidification power by absorption of two pH sensitive sulfonphthalein dyes (bromocresol green and bromophenol blue) into hydrogel of poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-ethylene dimethacrylate). The absorption spectra, function ranges, pKa values, and response times for each absorbed dye were evaluated, compared with the free dyes, and further discussed with regard to its application to the acidification power test.
Klíčová slova: hydrogel; optical sensor; yeast acidification power
Číslo projektu: CEZ:AV0Z40720504 (CEP)
Zdrojový dokument: Book of Abstracts, ISBN 978-80-86269-20-7

Instituce: Ústav chemických procesů AV ČR (web)
Informace o dostupnosti dokumentu: Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR.
Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0184774

Trvalý odkaz NUŠL: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-41366


Záznam je zařazen do těchto sbírek:
Věda a výzkum > AV ČR > Ústav chemických procesů
Konferenční materiály > Příspěvky z konference
 Záznam vytvořen dne 2011-07-01, naposledy upraven 2024-01-26.


Není přiložen dokument
  • Exportovat ve formátu DC, NUŠL, RIS
  • Sdílet