Název:
Využití ICT v potravinářském průmyslu
Překlad názvu:
Use of ICT in the food industry
Autoři:
BEDNÁŘ, Jiří Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Hlavním účelem této práce je analýza využívání informačních a komunikačních technologií v potravinářském průmyslu. Informační a komunikační technologie jsou v dnešní době již základním prvkem na cestě k podnikovému úspěchu. S rozvojem těchto technologií se mění prostředí, ve kterém firmy provozují své ekonomické činnosti a přizpůsobují je tomuto dynamickému vývoji. První část práce, tedy literární přehled, nabízí nutný teoretický základ. Zaměřuje se na samotnou podstatu informačních a komunikačních technologií, historický vývoj, informační systémy a jejich komponenty. Práce neopomíjí aktuálně využívané nástroje informačních a komunikačních technologií či prvky konceptu průmyslu 4.0. Praktická část práce vychází z dat získaných z dotazníkového šetření a nabízí analýzu podniků potravinářského průmyslu ve spojitosti s využíváním informačních a komunikačních technologií. K analýze dat byla využita řada statistických nástrojů, získané poznatky byly dále srovnány s obdobnými výzkumy, zabývající se stejnou problematikou. V samotném závěru práce byly poznatky vyhodnoceny a následné došlo k vytyčení klíčových bodů, které by měly firmám pomoci na cestě k efektivnímu využívání informačních a komunikačních technologií a konkurenceschopnosti. The primary purpose of this study is to analyse the usage of information and communication technologies in the food industry. Nowadays, information and communication technologies are an essential element on the path to business success. As these technologies evolve, the environment in which businesses operate changes and companies have to adapt to this dynamic progression. The first part of the thesis is the literature review, which offers the necessary theoretical basis. It focuses on the very essence of information and communication technologies, historical development, information systems and their components. The thesis does not omit the currently used tools of information and communication technologies or elements of the Industry 4.0. The empirical part is based on data obtained from the questionnaires and offers analysis of food industry enterprises in connection with the usage of information and communication technologies. A number of statistical tools were used to analyse the data, the findings were further compared with similar researches dealing with the same or similar issues. At the very end of the thesis, the findings were evaluated and the key points were set out to help companies on the way to effective usage of information and communication technologies and competitiveness.
Klíčová slova:
informační a komunikační technologie; informační systém; outsourcing; potravinářský průmysl; průmysl 4.0; food industry; industry 4.0; information and communication technologies; information system; outsourcing Citace: BEDNÁŘ, Jiří. Využití ICT v potravinářském průmyslu. České Budějovice, 2019. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/53457