Název:
Vliv nutričních opatření na průběh ulcerózní kolitidy
Překlad názvu:
Influence of nutritional measures on ulcerative colitis
Autoři:
Guznar, Jan ; Meisnerová, Eva (vedoucí práce) ; Hrabák, Pavel (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce Vliv nutričních opatření na průběh ulcerózní kolitidy se zabývá vlivem stravovacích zvyklostí na průběh ulcerózní kolitidy (zejména probiotických potravin), konkrétně na relaps onemocnění. Teoretická část je rozdělena do dvou částí. V první části je popsána ulcerózní kolitida, od definice až po léčbu. Druhá část se zabývá střevním mikrobiomem a faktory, které ho ovlivňují, s důrazem na ovlivnění potravinami. vypracování praktické části byla použita metoda polostrukturovaného u na základě předpřipraveného dotazníku. Výzkumný soubor tvořili ulcerózní kolitidou, kteří byli v remisi nebo v relapsu onemocnění. respondenty byl vyplněn dotazník, který se skládal z otázek týkajících se průběhu onemocnění a z frekvenčního dotazníku, který cílil na různé skupiny potravin. Zjištěné stravovací zvyklosti byly porovnány navzájem mezi respondenty, vzhledem frekvenci relapsu jejich onemocnění. Provedeným výzkumem bylo zjištěno v našem souboru, že pouze fermentované mléčné výrobky mají vztah k frekvenci relapsu a udržení onemocnění v potravin, které obsahují vlákninu, která také moduluje střevní mikrobiom, se vztah mezi konzumací potravin a relapsem neprokázal. Také se neprokázal vztah mezi konzumací tučných potravin a polotovarů k relapsu na zkoumaném vzorku. Jedním z možných důvodů, proč toto nebylo...Diploma thesis The influence of nutritional measures on the course of ulcerative colitis deals with the influence of dietary habits on the course of ulcerative colitis (especially probiotic foods), namely impact on relapses of the disease. The theoretical part is divided into two parts. The first part describes ulcerative colitis, from definition to treatment. The second part deals with the intestinal microbiome and the factors that affect it, with an emphasis on the influence of food. The semi-structured interview method based on the questionnaire was used to elaborate the practical part. The research group consisted of respondents with ulcerative colitis who were in remission and relapse. A questionnaire was filled with respondents, which consisted of questions about the course of the disease and a frequency questionnaire targeting different groups of foods. The established eating habits were compared to each other among the respondents, given the frequency of relapse of their illnesses. Research has shown that only fermented dairy products are related to relapse rate and retention of remission. For foods that contain fiber that also modulates the intestinal microbe, the relationship between food consumption and relapse has not been proven. Also, the relationship between consumption of fatty...
Klíčová slova:
stravovací zvyklosti; střevní mikrobiom; ulcerózní kolitida; eating habits; intestinal microbes; ulcerative colitis