Original title:
Možnosti a překážky zavádění biopotravin do školního stravování na Klatovsku
Authors:
NEUMAYEROVÁ, Eliška Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Ve své práci jsem se zaměřila na možnosti a překážky zavádění biopotravin do školních stravovacích zařízení a na zjištění spokojenosti strávníků. V teoretické části je popsán rozsah a struktura ekologického zemědělství, produkce, distribuce a užití bioproduktů v České republice a v regionu Klatovsko. Je kladen důraz na spotřebu biopotravin, způsoby jejich prodeje a na nabízený sortiment. Dále jsou zde zmíněny faktory a prostředky, které ovlivňují využití biopotravin ve stravovacích zařízeních. V praktické části bylo provedeno dotazníkové šetření ve vybraných školních stravovacích zařízeních a školách na Klatovsku. Byly sledovány názory žáků základních škol a středních škol na stravovací zařízení, pestrost nabídky jídel, přístup zaměstnanců nebo na případné nedostatky, které by se měly zlepšit. U zaměstnanců stravovacích zařízení se zjišťovalo využití místní produkce, biopotravin a sezónních potravin v jídelníčcích. In my work I focused on opportunities and barriers to the introduction of organic food in school catering facilities and finding satisfaction diners. The theoretical part describes the scope and structure of organic farming, production, distribution and use of organic products in the Czech Republic and in the region Klatovsko. The emphasis is on organic food consumption, ways of their sales and the offered range. Further, are mention the factors and agents that affect the use of organic food in catering establishments. In the practical part was carried out a survey in selected school canteens and schools at Klatovsko. In the work were observe view of students elementary abd secondary schools on catering, diversity of dishes, employee access or weaknesses which should be improved. For employees of catering equipment was checked usage of local produce, organic and seasonal food in the menus.
Keywords:
distribution; organic agriculture; organic food; school meals; biopotraviny; distribuce; ekologické zemědělství; školní stravování Citation: NEUMAYEROVÁ, Eliška. Možnosti a překážky zavádění biopotravin do školního stravování na Klatovsku. České Budějovice, 2017. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/46508