Název:
Struktura obrazu jako výrazový prostředek kameramana
Překlad názvu:
Image structure as an expressive element of motion pictures
Autoři:
Ticháček, David ; JÍCHA, Marek (vedoucí práce) ; MYSLÍK, Jiří (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Nakladatel: Akademie múzických umění v Praze.Filmová a televizní fakulta. Knihovna
Abstrakt: [cze][eng] Má bakalářská práce se zabývá strukturou filmového obrazu a jejím působením na diváka
audiovizuálního díla. Snaží se předložit celkový pohled na jev struktury obrazu. V první části
stručně popisuje historické milníky, které vedly ke vzniku fenoménu filmového zrna. Dále objas-
ňuje podstatu pojmu struktura obrazu a zkoumá z fyzikálně-chemického hlediska zrno filmových
materiálů. Zkoumá estetickou podstatu filmového zrna a poukazuje na způsoby, jakým lidské vidění
zrno vnímá. Popisuje metody, jakými je struktura obrazu využívána v kameramanské praxi
a pomocí empirického výzkumu zjišťuje skutečný vliv zrna v obraze na vnímání emocionální
působnosti filmu a samotného obrazu divákem.My bachelor thesis deals with the structure of the film image and its effect on the viewer of
the audiovisual work. It attempts to present an overall view of the image structure phenomenon.
The first part briefly describes the historical milestones that led to the phenomenon of film grain.
It further clarifies the essence of the concept of image structure and explores physicochemical
grain of film materials. It examines the aesthetic essence of film grain and points out the ways in
which human vision perceives grain. It describes methods employing the structure of the picture
in cinematographic practice. Through empirical research, it determines the real influence of the
grain in the image on the viewer’s perception of the emotional impact of the film and the image
itself.
Klíčová slova:
filmová technika; filmové materiály; filmoví diváci; filmový obraz; práce kameramana; výrazové umělecké prostředky
Instituce: Akademie múzických umění v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné registrovaným uživatelům v digitálním repozitáři AMU. Původní záznam: http://hdl.handle.net/10318/10038