Název:
Genetický základ českých paličáků (A. sativum L. ssp. ophioscorodon) se zaměřením na biosyntetické dráhy sekundárních metabolitů
Překlad názvu:
The genetic basis of Czech garlic "paličák" (A. sativum L. ssp. ophioscorodon) focusing on the biosynthetic pathways of the secondary metabolites
Autoři:
Čermák, Vladimír ; Ovesná, Jaroslava (vedoucí práce) ; Demnerová, Kateřina (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Český paličák Allium sativum L. je pojmenování pro české odrůdy česneku, které se kategorizují do poddruhu sativum ssp. Typická je pro něj tvorba květenství a mají specifickou morfologii cibule. Je zde popsán genetický základ, který byl detekován při analýze mikrosatelitů a intronů. Analýza transkriptomu odhalila velké množství unigenů, které byli zařazeny pomocí genové ontologie k jednotlivým funkcím v organismu. Genetické odlišnosti od jiných odrůd byly tedy potvrzeny. Vliv prostředí a pěstitelských postupů včetně velkoprodukčního se zkoumají. Výsledky mohou sloužit pro další výzkum nebo šlechtění. Spotřebitelé a odborníci hodnotili české paličáky jako odrůdy s výraznou štiplavou chutí a aromatem. Látky způsobující tuto silnou charakteristickou chuť jsou sekundární metabolity síry alk(en)ylcystein-S-oxidy (ACSO), v česneku především alliin a methiin. Chemická analýza nepotvrdila výjimečně vysoké hodnoty těchto chuťových prekurzorů ani jiných látek, které by měly české paličáky odlišit. Sekundární metabolismus zahrnuje další důležité látky, které se využívají hlavně ve farmacii a zdravotnictví, kde se česnek využívá už tisíce let kvůli antibakteriálním účinkům, pozitivnímu vlivu na metabolismus tuků apod.Czech bolting garlic (Allium sativum L.) is the name for Czech varieties, which are categorized into subspecies sativum ssp. An inflorescence production and specific onion morphology is typical for this type of garlic. The genetic basis, that has been described by the analysis of microsatellites, are discussed in this thesis. Transcription analysis has revealed a large number of unigenes that have been assigned by genetic ontology to individual functions in the organism. Therefore, genetic differences from other varieties were confirmed. The impact of the environment and cultivation practices, including large- scale production, is being explored. The results can be used for further research or breeding. Consumers and experts have rated the Czech bolting garlic as a variety with a distinctly pungent taste and aroma. Substances causing this strong characteristic taste are secondary metabolites, alk(en)ylcysteine-S-oxides (ACSO), especially alliin and methiin. Chemical analysis did not confirm the exceptionally high value of these taste precursors or other substances that should distinguish Czech bolting garlic. Secondary metabolism includes other important substances that are used mainly in pharmacy and healthcare, where garlic has been used for thousands of years due to antibacterial effects,...
Klíčová slova:
ACSO; alliin; allináza; Allium sativum L; chuťové prekurzory; sekundární metabolismus; český paličák; ACSO; alliin; allinase; Allium sativum L; czech bolting garlic; flavour precursors; secondary metabolism