Název:
Výživa u dětí s chronickým kožním onemocněním
Překlad názvu:
Nutrition in children with chronic skin disease
Autoři:
Tomíšková, Markéta ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Matoulek, Martin (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] 1 Děti a chronicky nemocní jsou dvě skupiny osob se specifickými nároky na skladbu stravy. Proto v případě, kdy pacient spadá do obou těchto skupin zároveň, může být velmi obtížné stanovit pro něj vhodný výživový plán a stanovit doporučenou skladbu stravy. Cílem této práce je popsat specifika a požadavky na nutriční péči o chronicky nemocné děti s kožním onemocněním. Zejména se tato práce zaměřuje na výživu dětí s atopickým ekzémem. V praktické části práce bylo zkoumáno, jak jsou v praxi dodržována klíčová zjištění výzkumů a doporučení České pediatrické společnosti a jak je zajišťována edukace pacientů o dietě spojené s atopickým ekzémem. Závěry výzkumů a doporučení České pediatrické společnosti ohledně výlučného kojení minimálně do ukončeného 4. měsíce byly u zkoumaného vzorku ve většině (85 %) případů dodržovány. Doporučení ohledně zavádění příkrmů okolo 6 měsíců bylo u zkoumaného vzorku pacientů rovněž převážně dodržováno - později než v 6 měsících byly příkrmy zaváděny u 23 % pacientů. Doporučení ve vztahu k vylučování potravin pouze v případě prokázané alergie ve většině případů nebylo dodržováno. U 86 % pacientů bylo eliminováno 3-6 potravin. U 62 % pacientů přitom byly 3-4 potraviny vyloučeny bez vazby na prokázanou alergii a celkově bylo 86 % případů eliminovaných potravin z jídelníčku pacienta...1 Children and chronically ill are two groups of people with specific dietary requirements. Therefore, if the patient falls into both groups at the same time, it can be very difficult to determine a suitable nutritional plan for him/her and to determine the recommended diet. The aim of this thesis is to describe basic specifics and requirements for nutritional care for chronically ill children with skin diseases. In particular, this thesis focuses on the nutrition of children with atopic eczema. In the practical part of the thesis it was investigated how key findings of current research and recommendations of the Czech Paediatric Society are followed in practice and how the education of the patients related to atopic eczema is ensured. The conclusions of research and recommendations of the Czech Paediatric Society on exclusive breastfeeding lasting at least until the end of the 4th month have been respected in the majority of cases (85 %). Recommendations on the introduction of solid food around 6 months of age were also largely observed in the sample of patients studied - solid food was introduced later than in 6 months later in 23% of patients. Recommendations regarding elimination of food limited to proven allergens was mostly not respected. In 86% of patients 3-6 foods were eliminated. In 62% of...
Klíčová slova:
atopický ekzém; dieta; dítě; potravinová alergie; výživa; atopic eczema; child; diet; food allergy; nutrition