Název:
Francúzska vinárska oblasť Bordeaux
Autoři:
Urminská, Hana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Ve Francii neexistuje jednotný systém označování vín. Oblasti se dělí na jednotlivé apelace a každá apelace má svá vlastní pravidla, přičemž největší důraz je kladen na původ daného vína. Následující bakalářská práce pojednává o slavné vinařské velmoci Bordeaux z historického hlediska, z hlediska terroiru a charakteristického apelačního systému. Tento historický region je považován za nejprestižnější a nejznámější vinařskou oblast Francie a zároveň za nejlepší region červených vín na světě. Nejkvalitnější vína tvoří sice jen 3% produkce, avšak představují to nejlepší, co vinařský svět může vyprodukovat. Nejznámějším regionem je Médoc s historickým apelačním systémem z roku 1855. Dalšími regiony jsou Saint-Emilion, Pomerol, Graves a Entre-deux-Mers.There is not an unified system for wine designation in France. Local areas are divided into individual appellations and each appellation has own rules wherein what is accentuated the most is the origin of the wine. The following thesis deals with the famous wine region Bordeaux in terms of history, terroir and distinctive appellation system. This historical region is considered as the most prestigious and famous wine district in France and the best red wine producer in the World. The most qualitative wines symbolize only 3 % from the whole production but these are the best that can be produced. The most popular region si Médoc with its 1855 historical appellation system. Another regions are Saint-Émilion, Pomerol, Graves and Entre-Deux-Mers.
Klíčová slova:
apelační systém; Bordeaux; odrůdy révy vinné; terroir