Název:
Stanovení reziduí inhibičních látek v mase drůbeže screeningovými metodami
Autoři:
Strmiska, Vladislav Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Podle Nařízení Komise Evropská unie (EU) č. 37/2010 je stanoven maximální limit reziduí antibiotik v drůbežím mase. Konzumace potravin, které obsahují nadměrné množství reziduí antibiotik, může vyvolat rezistenci některých kmenů mikroorganismů vůči určitým skupinám antibiotik, hypersenzitivní reakce a zničení přirozené střevní mikroflóry. Tato studie je zaměřena na posouzení reziduí antibiotik v drůbežím mase screeningovou metodou Premi Test (R-Biopharm AG, Německo). Byla také hodnocena mikrobiologická kontaminace drůbežího masa, se zaměřením na různé skupiny mikroorganismů v závislosti na původu drůbeže, podmínkách skladování a anatomické části. Z mikrobiologických ukazatelů byl stanoven celkový počet mikroorganismů, počet psychrotrofních mikroorganismů , E. coli, koliformních mikroorganismů, plísní a kvasinek. Vzorky pocházely z České republiky a EU. Maso bylo chlazené a mrazené, jednalo se o prsní a stehenní svalovinu.The Commission Regulation European Union (EU) no. 37/2010 laid down the maximum amount of antibiotics in poultry meat. Consuming foods that contain excessive amount of antibiotic residues may cause resistance of certain strains of microorganisms towards certain groups of antibiotics, hypersensitive reactions and destruction the natural intestinal microflora. This study aimed to the assessment of antibiotic residues in poultry meat by screening method Premi Test (R-Biopharm AG, Germany). We also determined the microbiological contamination in poultry meat that aimed at different groups of microorganisms depending on the origin of poultry, storage and anatomical parts. The groups of microorganisms were evaluated by the total viable count, count psychrotrophic microorganisms, E. coli, coliform microorganisms, fungi and yeasts. The samples came from the Czech Republic and the EU. The meat was chilled and frozen, breast and thigh muscle.
Klíčová slova:
antibiotika; drůbeží maso; kuřecí maso; mikrobiologie; rezidua veterinárních léčiv