Original title:
Racionalní výživa zdravotníků při práci ve směnném provozu
Translated title:
Rational nutrition of paramedics in workshift
Authors:
Hillová, Dagmar ; Nováková, Alena (advisor) ; Marková, Eva (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] HILLOVÁ, Dagmar: Racionální výživa zdravotníků při práci ve směnném provozu. [Bakalářská práce]. Univerzita Karlova v Praze. 1 lékařská fakulta; Nutriční terapeut. Vedoucí práce: Mgr. Alena Nováková. Praha, 2017, 46s. Bakalářská práce pojednává o racionálním stravování zdravotníků, kteří pracují ve směnném provozu. V teoretické části jsou popsané zásady racionální výživy s ohledem na střídající se denní a noční služby, vliv nesprávných stravovacích návyků na pracovní výkon a na zdraví jedince. Práce je zaměřená nejenom na výživu, ale také na aspekty, které s výživou úzce souvisí, jako kouření a pravidelná fyzická aktivita. Cílem práce bylo zjistit nedostatky ve stravovacích návycích a následně navrhnout možné efektivní řešení pro praxi, s ohledem na finanční možnosti zdravotnických zařízení. Zvolený problém byl řešen kvantitativným výzkumem s využitím dotazovací metody. Dotazník se přímo dotýkal jednotlivých aspektů racionální výživy, kouření, sportovní aktivity a také vlastního postojů ke zdraví a výživě. Zjištěná data byla následně graficky a numericky zpracována do grafů a bylo provedeno porovnání na základě věku respondentů a státu, ve kterém působí (Slovenská nebo Česká republika). V práci byla navrhnuta možná řešení z hlediska prostoru a času určeného ke stravování, vzdělávaní personálu v...HILLOVÁ, Dagmar: Rational nutrition of paramedics in workshift. [Bachelor thesis]. Charles University in Prague. 1 faculty of medicine; Nutritional therapist. Consultant: Mgr. Nováková Alena. Prague, 2017, 46s. Thesis discusses the rational eating habits of medics, paramedics and nurses who work shifts. The theoretical part describes principles of balanced nutrition with regards of rotating day and night shifts, the impact of poor diet on the job performance and on health of an individual. The work is focused not only on nutrition, but also on aspects that are closely related to nutrition, such as smoking and regular physical activity. The aim was to identify weaknesses in eating habits and then suggest possible and effective solutions considering the financial options of health facilities. Selected problem was solved by quantitative research using questionnaire methods. The questionnaire was directly focusing on different aspects of rational nutrition, smoking, sports activities and its own position towards health and nutrition. The observed data were graphically and numerically processed into graphs, and comparisons were made based on the age of the respondents and the country in which they operate (Slovakia or Czech Republic). In this work, there were suggested possible solutions in terms of...
Keywords:
eating habits; employee benefits; nurse; Rational nutrition; workshift; Racionální výživa; směnný provoz; stravovací návyky; zaměstnanecké benefity; zdravotnický personál
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/86568