Original title:
Jídlo jako součást tradičních rituálů v Koreji
Translated title:
The food as a part of traditional rituals in Korea
Authors:
Zvěřinová, Eva ; Horák, Tomáš (advisor) ; Glomb, Vladimír (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této práce je stručná explorace korejských rituálů na pozadí historického vývoje příslušných nábožensko-filozofických systémů, analýza vybraných rituálů, jejich struktury, popis obětovaných potravin z hlediska požadavků na jejich přípravu, podávání a funkci v daném rituálu. Zvláštní pozornost je věnována ritualizovanému mnišskému stravování v korejské buddhistické tradici a jeho porovnání s obřadem obětování jídla duším zemřelých předků, který je dodnes jedním z nejrozšířenějších rituálů tradiční konfuciánské kultury. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)The aim of this paper is to provide a brief exploration of the Korean ritual system within the framework of relevant religio-philosophical systems, analysis of representative rituals, description of their structure and the use of ritual props and foods. Examined are the cooking and serving requirements of the meals and the function they have within the rituals. Special attention is paid to ritual meals of Buddhist monks, which are examined in comparison with ritual offerings as made to ancestors, the tradition which is widespread and vividly evident, even within today's Confucian culture. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Keywords:
Communication; Food; Korea; Reinvented tradition; Ritual; Sharing; Structure; Jídlo; Komunikace; Korea; Rituál; Sdílení; Struktura; Znovuvynalezená tradice
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/84355