Original title:
Měď redukující účinky metabolitů kvercetinu
Translated title:
Copper reducing effects of quercetin metabolites
Authors:
Mísař, Jakub ; Karlíčková, Jana (advisor) ; Říha, Michal (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Jakub Mísař Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Měď redukující účinky metabolitů kvercetinu Měď je esenciálním stopovým prvkem zejména díky své schopnosti jednoduše přecházet mezi svými dvěma redoxními formami: oxidovanou formou (Cu2+ ) a redukovanou formou (Cu+ ). Flavonoidy jsou běžnou složkou lidské stravy a mohou mít pozitivní vliv na lidské zdraví. Během procesu trávení jsou flavonoidy přeměňovány na malé fenolové kyseliny pomocí specifických bakterií v tlustém střevě. Ačkoliv byly vlastnosti flavonoidů doposud rozsáhle studovány, to samé se už nedá říci o jejich metabolitech - fenolových kyselinách. V této in vitro studii jsme analyzovali měď redukující účinky při čtyřech (pato)fyziologicky relevantních hodnotách pH u osmi fenolových kyselin, které jsou známy jako metabolity běžně užívaného flavonoidu kvercetinu. Pro měření redukčních účinků byla použita jednoduchá spektrofotometrická metoda, založená na indikátoru disodné soli kyseliny bathocuproindisulfonové. Stupeň redukce mědi se lišil u jednotlivých testovaných sloučenin. Nejaktivnější byly všechny o- dihydroxysloučeniny, které dosahovali 100% redukce iontů už při nízkém koncentračním poměru k iontům...Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical Botany and Ecology Candidate: Jakub Mísař Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Copper reducing effects of quercetin metabolites Copper is an essential trace element in particular due to its ability to easily convert between both redox forms: oxidized (Cu2+ ) and reduced (Cu+ ). Flavonoids are common components of the human diet and they can have positive influence on human health. They are converted into small phenolic acids during digestion by specific bacteria in the colon. Although effects of flavonoids have been extensively studied, the same is not true for their metabolites- phenolic acids. In this in vitro study, eight phenolic acids, which are known metabolites of commonly used flavonoid quercetin, were analyzed for their copper reducing activity at four (patho)physiologically relevant pHs. Simple spectrophotometric method based on an indicator bathocuproinedisulfonic acid disodium salt was used for the assessment reduction of copper ions. The degree of cupric reduction differed among tested compounds. All o- dihydroxycompounds were the most active and achieved 100% of cupric ion reduction in low compound to copper ratio. In conclusion, based on this study, it appears that...
Keywords:
antioxidants; bathocuproin; copper; quercetin metabolites; reducing activity; antioxidanty; bathocuproin; metabolity kvercetinu; měď; redukující aktivita
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/78718