Home > Academic theses (ETDs) > Bachelor's theses > Srovnání příjmu potravy obézních a neobézních diabetiků, posouzení vlivu nutriční intervence na kompenzaci diabetu a změny tělesné hmotnosti
Original title:
Srovnání příjmu potravy obézních a neobézních diabetiků, posouzení vlivu nutriční intervence na kompenzaci diabetu a změny tělesné hmotnosti
Translated title:
Comparison of obese and non-obese diabetics' diet, impact assessment of nutritional intervention on diabetes compensation and on body weight changes
Authors:
Ježková, Kristýna ; Vařeka, Tomáš (advisor) ; Daďová, Klára (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá problematikou diabetes mellitus, obezity, významem diabetické diety a srovnáním příjmu potravy obézních a neobézních diabetiků. Cíle práce: Zhodnocení vlivu nutriční intervence na kompenzaci diabetu a změny tělesné hmotnosti. Metodika: Praktická část se zaměřuje na zkoumání deskriptivně asociačních vztahů mezi stravovacími návyky a hmotností diabetiků sledovaných v diabetologické ambulanci. Bylo osloveno celkem 24 osob, sledování bylo dokončeno u 19 z nich. Jednalo se o pacienty s diabetes mellitus 2. typu, u kterých během sledování nebyla měněna farmakoterapie. Probandům byly nejprve analyzovány jídelníčky a doporučeny dietní změny. Pro zhodnocení efektu intervence byly použity následující metody sběru dat: sledování změn ve stravovacích návycích, měření hmotnosti, obvodu pasu a krevního tlaku a biochemické parametry kompenzace diabetu (hladina glykémie, glykovaný hemoglobin). Výsledky: Ze zhodnocení výsledků před a po intervenci vyplývá, že neobézní pacienti měli nižší energetický příjem a kvalitnější stravu než obézní. Projevil se rovněž efekt nutriční intervence a dodržování rámcového jídelníčku, neboť u 11 respondentů došlo ke snížení hmotnosti a obvodu pasu. Úbytek na váze byl v průměru 1,29 kg a obvod pasu menší o 2,72 cm. Také u většiny respondentů došlo ke...This bachelor thesis deals with diabetes mellitus, obesity and the importance of a diabetic diet, comparing food intake of obese and non-obese diabetics. Aim: To evaluate the influence of nutritional intervention on glycemic control and body weight change. Methods: The practical part focuses on examining the descriptively association relationships between eating habits and weight of diabetics observed at clinic of diabetology. We addressed a total of 24 people, of whom monitoring was completed at 19. Those were patients with diabetes mellitus type 2, whose pharmacotherapy was not changed during monitoring. First, probands diets' were analyzed and dietary changes were recommended. To evaluate the effect of interventions following methods were used for data collection: monitoring changes in eating habits, measurements of body weight, waist circumference and blood pressure and biochemical parameters of glycemic control (blood glucose levels, glycated hemoglobin). Results: Evaluation of results before and after the intervention shows that non-obese patients had lower energy intake and better diets than obese. The effect of nutritional intervention and compliance of framework diet was apparent as 11 respondents showed decreased body weight and waist circumference. Weight loss was on average 1,29 kg and...
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/64572