Original title:
Franchising v gastronomii
Translated title:
Franchising in gastronomy
Authors:
Pospíšilová, Karolína ; Hes, Aleš (advisor) ; Ivana, Ivana (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá hojně rozšířenou formou podnikání - franchisingem, který umožňuje subjektu splňovat jeho hlavní cíl podnikání, jímž je dosahovat maximální výnosy při minimálních nákladech. Tato práce je zaměřena na známou společnost Ambiente a je rozdělena na dvě části. V primární části bakalářské práce je blíže definován samotný pojem franchisingu, stručně popsaná historie franchisingu a je zde vysvětlen franchisový systém, z něhož plynou výhody a nevýhody pro poskytovatele a příjemce licence, který je základem pro provozování této formy podnikání. Práce je zaměřena především na tuzemský trh, ale dochází i ke komparaci se zahraničním trhem na Slovensku. V sekundární části práce je představena společnost Ambiente a hlavní dominantou tohoto oddílu je srovnání franchisingového podniku s nezávislým subjektem. V závěru práce dochází k vyhodnocení získaných výsledků.The bachelor thesis deals with the expanded type of business franchising, which enables the entity to achieve a maximum of revenues with a minimum of costs. This thesis is focused on the well known company Ambiente. It is divided into two parts. The first part gives a detailed definition of franchising, briefly describes the history of franchising and explains the franchising system including its advantages and disadvantages for the franchisee and the franchisor. There are also explained the licenses, which are the basis for this type of business. This thesis is mainly focused on the Czech market, but it also includes a comparison to the Slovak market. The second part presents the company Ambiente and pays particular attention to the comparison between a franchisor and an independent company. In the conclusion, the results of the thesis are evaluated.
Keywords:
franchisant; franchising; franchisor; gastronomie; podnik; restaurace