Original title:
Porovnání výnosů a nutričních hodnot pšenice jednozrnky, dvouzrnky a špaldy pěstovaných pravěkou technologií
Translated title:
Comparison of yield and nutritive value of einkorn, emmer and spelt produced by prehistoric technology
Authors:
Habětínková, Kateřina ; Hejcman, Michal (advisor) ; Pavlů, Vilém (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Triticum monococcum (pšenice jednozrnka) a Triticum dicoccum, (pšenice dvouzrnka) jsou druhy u nás pěstované od počátků zemědělství od 5600 př. n. l.. Triticum spelta (pšenice špalda) je pěstována zhruba od doby římské kolem našeho letopočtu. Cílem této práce bylo porovnat výnosové parametry a chemické složení zrna uvedených druhů pěstovaných na černozemní půdě pravěkou technologií. Dosud nejsou známy výsledky z pěstování pravěkou technologií s výjimkou pšenice dvouzrnky. Pokus byl založen na pokusném poli v Praze Suchdole v květnu 2014 setím na široko a bez odplevelování. Ze získaných dat byly spočítány výnosové parametry (HTS, Hulled index, výnos) a byly stanoveny koncentrace prvků (N, P, K, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Zn, Cd a Pb) z nichž byly odvozeny nutriční hodnoty. Výnosy byly 1,01, 1,38 a 0,99 t/ha, HTS byla 27, 28,7 a 39,3 g, Hulled index byl 0,71, 0,72 a 0,70 pro pšenici jednozrnku, dvouzrnku a špaldu. Obsahy prvků byly od běžně udávaných hodnot významně rozdílné v případě N (30,5, 31,3 a 30,3 g/kg) a Zn (39,7, 43,9 a 36,9 mg/kg). Obsahy dusíku byly vysoké z důvodu absence zřeďovacího efektu. Nízké výnosy zapříčinily nárůst obsahu N v zrnu. Nízká koncentrace zinku byla způsobena zhoršenou mobilitou Zn v půdě, v důsledku vysoké hodnoty pH. Výsledky byly následně porovnány s hodnotami sledovanými jinými autory. Mezi jednozrnkou, dvouzrnkou a špaldou byly pozorovány statisticky významné rozdíly.Triticum monococcum (einkorn wheat), Triticum dicoccum (emmer wheat) are the main cereals planted by the first European farmers since 5600 B.C. Triticum spelta (spelt wheat) is planted since Roman period. The aim of the thesis is comparison of yield and nutritive value of einkorn, emmer and spelt produced by prehistoric technology. There is almost nothing known about planting wheat under prehistoric conditions. To fill this gap, an experiment on experimental field in Praha Suchdol were performed. There was used technology of broadcast seeding, with no weeding. The obtained data were used to define yield parameters (HTS, Hulled index, yield [t/ha]) and concentrations of monitored elements (N, P, K, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Zn, Cd a Pb), which affect nutritional value of wheat. Yields were 1.01, 1.38 and 0.99 t/ha, HTS was 27, 28.7 and 39.3 g and Hulled index was 0.71, 0.72 a 0.70 for einkorn, emmer and spelt. Results were compared between species and with other authors. The grain yields do not correspond with other authors, they are lower. Low yield and dilution effect absence caused, that concentration of minerals (especially nitrogen) were higher (30.5, 31.3 and 30.3 g/kg) than common values of mineral concentration. Surprising values were observed for Zn (39.7, 43.9 and 36.9 mg/kg). Concentrations of Zn were very low, which may be caused by poor mobility of Zn in soil, due to high pH. We observed statistically significant differences between einkorn, emmer and spelt.
Keywords:
nutriční hodnoty; Triticum dicoccum; Triticum monococcum; Triticum spelta; výnosové parametry