Název:
Zhodnocení masné užitkovosti krůt
Překlad názvu:
The evaluation of meat performance of turkeys
Autoři:
Smolík, Martin ; Tůmová, Eva (vedoucí práce) ; Chodová, Darina (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo vytvořit literární přehled, který zhodnotí vliv genotypu, pohlaví a věku na růst, jatečnou hodnotu a složení masa krůt. Genotyp je jeden z nejdůležitějších faktorů pro růst, který se projevuje už v prenatálním stádiu a posléze pokračuje i v postnatálním stadiu. Na hmotnost krůt má největší vliv právě genotyp. Faktor pohlaví je důležitý, neboť krocani mají výrazně vyšší rychlost růstu a ve 20. týdnu je rozdíl v živé hmotnosti přibližně o 35 procent ve prospěch krocanů. Změna rychlosti růstu závisí také na věku. Jatečná výtěžnost se pohybuje u brojlerových krůt mezi 76 až 83 procentech, Genotyp ovlivňuje jatečnou výtěžnost velkou měrou a ovlivňuje také hmotnost prsou a stehen. Pohlaví rozhoduje především o hmotnosti cenných partií. Složení jatečného těla se mění v závislosti na věku. Krůtí maso je považováno za kvalitní s vysokým obsahem živin. Krůtí prsa obsahují 22,6 procent bílkovin a jen 1,7 tuku. Vliv genotypu na složení krůtího masa spočívá především v zastoupení bílkovin a tuku. Obsah bílkovin a tuku také závisí na pohlaví. Složení masa se mění v závislosti na věku. The goal of thesis was to create a literature review that will evaluate the influence of genotype, sex and age on growth, carcass yield and composition of meat turkeys. Genotype is one of the most important factors for growth, which is reflected already in the prenatal stage and then continues in the postnatal stage. And at the age of 20 weeks, differencis between males and famale are 35% in temrs of males. Sex plays important, role brouse male turkeys have a significantly higher growth rate. Changing the speed growth also depends on age. Carcass yield moves in broiler turkeys between 76-83%, genotype affects carcass yield and greatly affects the weight of the breast and thighs. Sex determinate primarily weight of valuable parts. Carcase composition varies depending on age. Turkey meat is considered to be good quality with a high content of nutrients. Turkey breast contains 22.6% protein and only 1.7 fat. Effect of genotype on the composition of turkey meat is in the representation of protein and fat. Protein and fat content also depends on sex. Meat composition varies depending on age.
Klíčová slova:
genotyp; jatečná hodnota; Krůta; pohlaví; věk