Original title:
Vliv věku a pohlaví na masnou užitkovost nutrií
Translated title:
The effect of age and gender on performance and carcass parameters of nutrias
Authors:
Bubeník, Tomáš ; Tůmová, Eva (advisor) ; Zdeněk, Zdeněk (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] V práci jsme se zaměřili na data týkající se jatečného rozboru těla, jatečné výtěžnosti,
konverze krmiva a obsahu chemických látek, včetně pH stehen a hřbetu. Pro pokus jsme
použili nutrie standardního typu po odstavu ve věku 2 měsíců, celkem bylo zařazeno 90 kusů.
Nutrie byly krmeny kompletní krmnou směsí - výrobce Kooperace Hrotovice, receptura ČZU
v Praze užitný vzor UV 24096, ad libitum. V průběhu pokusu byly individuálně váženy ve 28
denním intervalu. Zvířata byla porážena ve věku 6, 7 a 8 měsíců, vždy bylo vybráno 6 samců
a 6 samic. Výsledky byly zhodnoceny analýzou variace, metodou ANOVA s využitím
interakcí věku a pohlaví. Za statisticky výrazné rozdíly byla považována hodnota P <= 0,05.
Výsledky ukázaly, že samci rostli průkazně (P <= 0,05) rychleji než samice. K výraznému zvýšení konverze krmiva došlo 4. měsíc pokusu. Vliv věku zvýšil hmotnost JOT
bez hlavy a orgánů (P <= 0,029), a průkazně se zvyšovala u samců (P <= 0,001). Podíl tuku byl
ovlivněn pohlavím (P <= 0,002) a věkem (P <= 0,001). Podíl zadní části se s rostoucím věkem
snižoval (P <= 0,001), méně však u samců (P <= 0,029). Pro podíl hřbetu byla zjištěna interakce
věku a pohlaví (P <= 0,038) a jeho podíl se s věkem (P <= 0,007) a pohlavím (P <= 0,007) se u samic rychleji zmenšoval. Hodnoty pH hřbetu a stehen se průkazně zvyšovaly s věkem (P <=
0,001) a byly také ovlivněny pohlavím u hřbetu (P <= 0,013) a u stehen (P <= 0,016). U bílkovin
byla signifikantní interakce pohlaví a věku (P <= 0,009) a obsah tuku se výrazně zvyšoval u samic (P <= 0,009). Z výsledků práce se dá říct, že nutrie by mohly být poráženy z hlediska
kvality masa již ve věku 6 měsíců. Výhodnější je výkrm samců z hlediska vyšší jatečné
výtěžnosti vyššího obsahu bílkovin a nižšímu podílu tuku než je u samic stejného věku.In the thesis we aimed on data connected with slaughter analysis of the body, carcass yield,
feed conversion and content of chemicals, including pH of thighs and loin. In the experiment,
we used standard nutrias which have been weaned at the second month of age. There were 90
nutrias in the experiment. Nutrias were fed with complete feed mix - made by Kooperace
Hrotovice created by CLUS in Prague utility model UV 24096, ad libitum. Nutrias were
weighted every 28 days. At the age of 6, 7, and 8 months, 6 females and 6 males were chosen
and slaughtered. Results were analysed by variation of analysis, ANOVA method and with age
and sex interactions. We have used value P <= 0,05 as statistical significant difference. As a result, we have found out that males grew significantly (P <= 0,05) faster than females. The
highest feed conversion was recorded at 4th month of the experiment. Influence of age on the
weight of carcass without a head and organs was observed (P <= 0,029), carcass weight of
males increased significantly (P <= 0,001). Fat percentage was influenced by both sex
(P <= 0,001) and age (P <= 0,001). It loin part weight decreased with growing age (P <= 0,001),
and was significant (P <= 0,029).according to sex with lower decreasing in males. For the loin
percentage, there was recorded interaction of sex and age (P <= 0,038) and was affected by age
(P <= 0,007) and sex (P <= 0,007) as well. Decrease was significantly faster in females. The pH
values of loin and thighs were growing with age (P <= 0,001) and were influenced by sex as
well, for loin (P <= 0,013) and thighs (P <= 0,016). For proteins we have recorded significant
interaction of sex and age (P <= 0,009). Fat content was higher in females (P <= 0,009).
Conclusion of the thesis showed, that nutrias can be slaughtered in the age of six months,
without a negative on effect meat quality. Males are better in carcass yield, higher protein
content and lower fat percentage, in comparison of same age of females.
Keywords:
nutrie; pohlaví; užitkovost; věk