Original title:
Vliv doby snesení na kvalitu vajec na začátku a konci snáškového cyklu
Translated title:
The effect of oviposition on egg quality at the beginning and end of the laying cycle
Authors:
Greglová, Ellen ; Tůmová, Eva (advisor) ; Michaela, Michaela (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Kvalita vajec je ovlivněna řadou faktorů, mezi kterými může docházet k interakcím. Cílem práce bylo posoudit změny v kvalitě vajec snesených ráno, dopoledne a večer na začátku a konci snáškového cyklu u šesti hybridů nosného typu: Bovans hnědý, Bovans žíhaný, Isa sussex, Moravia žíhaná, Moravia BSL a Dekalb bílý, ustájených individuálně v klecích. Pokus byl realizován na začátku snášky mezi 19. a 26. týdnem věku a na konci snášky mezi 64. a 70. týdnem věku. V průběhu pokusu se denně zaznamenávala snáška v 6,00, 9,00, 12,00 a 17,00 hodin. Celkem bylo hodnoceno 300 vajec od každého genotypu a v každém období. Na začátku snáškového cyklu byly zjištěny interakce doby snesení a genotypu (P 0,03) u hmotnosti a (P 0,004) barvy žloutku. Nejvyšší hmotnost měla vejce snesená bělovaječným hybridem Dekalb bílý brzy ráno (13,79 g v 6,00 h) a během dne se hmotnost žloutku snížila, zatímco hmotnost žloutku hnědovajčných nosnic Bovans hnědý se do 9,00 h zvyšovala a posléze opět snížila. Nejtmavší žloutek snesl genotyp Bovans hnědý ve 12,00 h (8,00 h), zatímco nejsvětlejší žloutek byl u nosnic Dekalb bílý ve 12,00 h (3,00). Na konci snáškového cyklu byly zjištěny interakce doby snesení a genotypu (P 0,028) u podílu bílku. Nejvyšší hodnoty měl hybrid Moravia BSL u vajec snesených ve 12,00 h a 17,00 h (64,23 %, 63,33 %), nejnižší procentuální podíl bílku byl u nosnic Bovans žíhaný (58,19). Doba snesení průkazně (P 0,003) ovlivnila pouze pevnost skořápky, na začátku snáškového cyklu jsme zaznamenali vyšší pevnost v 9,00 h (54,89 g.cm-2) oproti vejcím sebraným v 6,00 h a později (41,39 a 24,58 g.cm-2). Genotyp prokazatelně (P 0,005) ovlivnil většinu sledovaných parametrů kvality.The egg quality is affected by many factors, among which various interactions may occur. The aim of the diploma thesis was to assess changes in the quality of eggs laid in the morning, midday, and in the evening at the beginning and the end of the laying cycle in six laying hybrids: Bovans Brown, Bovans Sperwer, Isa Sussex, Moravia Barred, Moravia BSL and Dekalb White, each individually housed in cages. The experiment was realized at the beginning of lay, between 19 and 26 weeks of age and at the end of lay betwen 64 and 70 weeks of age. During the experiment, were conected eggs at 6 a.m., 9 a.m., 12 p.m. and 5 p.m. and were recorded daily. In total, 300 eggs from each genotype and of each period were evaluated. At the beginning of the laying cycle, the interactions of oviposition time and genotype (P 0.03), were observed in the yolk weight (P 0.004) and the color of the yolk. The highest weight yolk had the eggs laid by white-egg hybrid Dekalb White early in the morning (13.79 g at 6 a.m.) and during the day the weight of yolk decreased. However, the yolk weight of brown-egg Bovan Brown hens increased until 9 a.m. and then decreased again. The darkest yolk was laid by genotype Bovans Brown at 12 p.m. (8.0 g), while the lightest yolk was laid by Dekalb White at 12 p. m. (3.00). At the end of the laying cycle, interactions of oviposition time and genotype (P 0.028) were observed in the albumen percentage. The highest values had hybrid Moravia BSL with eggs laid in 12 a.m., 5 p.m. 64.23 %, 63.33 %), and the lowest percentage had hens of Bovans Sperwer at 9 a.m. (58.19 %). Oviposition time significantly (P 0.003) affected only the strength of the shell. At the beginning of the laying cycle, we recorded higher strength at 9.00 a.m. (54.89 g.cm-2) compared to the eggs collected at 6 a.m. and later (41.39 a 24.58 g.cm-2). The genotype (P 0.005) affected most of the parameters of quality.
Keywords:
kvalita vajec; nosný typ; ovipozice; slepice; věk