Název:
Vliv vnitřních činitelů na produkci a kvalitu mléka
Překlad názvu:
Effect of internal factors on milk production and quality
Autoři:
Šťásek, Jan ; Toušová, Renata (vedoucí práce) ; Jan, Jan (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této diplomové práce bylo sledování a vyhodnocení vlivu vnitřních činitelů na produkci a kvalitu mléka ve stádě montbeliardského skotu. Hypotéza byla, že zhoršené výsledky reprodukce negativně ovlivňují produkci mléka. Sběr dat proběhl na farmě Osičky zemědělského podniku Agrodružstvo Lhota pod Libčany za období od 1.1.2010 do 31.12.2015. Byl získán soubor 1 849 normovaných laktací ukončených v tomto období. Zdrojem dat k hodnocení mléčné užitkovosti, kvality mléka a reprodukčních ukazatelů byly karty plemenic, program Farmsoft od společnosti Farmtec využívaný k managementu stáda a výstupní data z kontrol užitkovosti prováděných společností Chovservis a.s. sídlící v Hradci Králové.
Byl prokázán statisticky vysoce významný rozdíl (P<0,01) mezi 1. a všemi dalšími laktacemi u množství mléka, tuku a bílkoviny v kg za laktaci a obsahem tuku v % a mezi 1. a 5. a další laktací v % bílkoviny. Byl zaznamenán pozitivní vliv délky servis periody i délky mezidobí na množství mléka, tuku a bílkoviny v kg za laktaci na hladině významnosti P<0,001 a negativní vliv délky mezidobí na obsah bílkoviny v % (P<0,001). Dále byl zjištěn na hladině průkaznosti P<0,001 pozitivní vliv délky laktace na vyprodukované kilogramy mléka, tuku a bílkoviny. Množství tuku a bílkoviny také kladně ovlivňovala výše nadojeného mléka (P<0,001). Statisticky neprůkazný byl vliv výskytu mastitidy na produkci i na kvalitu mléka (P>0,05), na základě korelací však můžeme negativní vliv na procentuální obsah tuku a bílkoviny při větším výskytu mastitidy předpokládat. Vliv podílu krve plemene montbeliarde byl statisticky prokázán jen u množství mléka a bílkoviny v kg za laktaci, přesto ale čistokrevná zvířata vyšla nejlépe ve všech sledovaných ukazatelích mléčné produkce kromě procenta tuku.
Z porovnání roků otelení vyplynulo, že stádo svou užitkovost každým rokem zvyšuje, kvalita mléka v podobě obsahu tuku v % se ale naopak snižuje. U měsíce otelení byl prokázán vliv na procento tuku a bílkoviny na hladině významnosti P<0,001, na množství nadojeného mléka (P<0,01) a množství vyprodukované bílkoviny v kg za laktaci (P<0,05).
Hypotéza, že zhoršené výsledky reprodukce negativně ovlivňují produkci mléka, nebyla potvrzena. Byl sice zjištěn vliv ukazatelů reprodukce na produkci a kvalitu mléka, tento vliv byl ale pozitivním směrem. Negativní vliv byl prokázán pouze u vlivu délky mezidobí na obsah bílkoviny v %.
Celkově lze úroveň stáda hodnotit jako velmi dobrou, přesto je mnoho produkčních i reprodukčních ukazatelů, které je třeba s ohledem na potenciál plemene zlepšovat.The aim of this thesis was to monitor and evaluate the impact of internal factors on the production and quality of milk in a herd of montbeliarde cattle. The hypothesis was that worse results of reproduction adversely affect milk production. Data collection took place on a farm Osičky agricultural company Agrodružstvo Lhota pod Libčany for the period from 1.1.2010 to 31.12.2015. The file was obtained 1 849 standard lactations completed in this period. The source of data for evaluation of milk production, milk quality and reproductive performance of cows were cards, program Farmsoft from Farmtec used to herd management and output data from the inspections carried out by the utility Chovservis Inc. residing in Hradec Kralove.
A statistically highly significant difference (P<0,01) between the first and all other amounts lactation in milk, fat and protein kg per lactation and fat in % and between 1st and 5th and more lactations in % protein. Was a positive effect of length of service period and the length of the intervening period the quantity of milk, fat and protein in kg per lactation at significance level P<0,001 and the negative influence of the length meantime to protein content in % (P<0,001). He was also found at least P<0,001 positive effect on lactation length produced kilograms of milk, fat and protein. Fat and protein also positively influenced the amount of milked milk (P<0,001). It was statistically insignificant effect on the incidence of mastitis production and milk quality (P>0,05), based on correlations may have an adverse effect on the percentage of fat and protein at a higher incidence of mastitis expected. The influence of the proportion of blood Montbeliarde breed was statistically proven only on the amount of milk and protein in kg per lactation, but still pure-bred animals came out the best in all of the indicators except for milk production fat percentage.
From comparison of the calving showed that his herd performance increases every year, the quality of milk as the fat content in % but conversely decreases. For the month of calving has been shown to influence the percentage of fat and protein at a significance level of P<0,001, the quantity of milked milk (P<0,01) and the amount of produced protein in kg per lactation (P<0,05).
The hypothesis that impaired reproduction results negatively affecting milk production has not been confirmed. It was found to influence reproduction indicators on production and quality of milk, but this influence in a positive direction. The negative effect was demonstrated only for the length of the interim influence on protein content in %.
Overall, the level of flock assessed as very good, but there are many indicators of production and reproduction that is necessary with respect to the potential of improving the breed.
Klíčová slova:
mléčné složky; montbeliarde; produkce mléka; reprodukce; zdravotní stav