Original title:
Porovnání tvorby výnosu a kvality nahého a pluchatého ječmene
Translated title:
Yield formation and quality of spring naked and hulled barley
Authors:
MAREK, Jan Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Na pozemcích Jihočeské univerzity byl v roce 2015 založen jednoletý pokus,ve kterém byly porovnávány tři pluchaté a jedna nahá odrůda jarního ječmene, každá odrůda byla vyseta ve čtyřech opakováních. U každého opakování byl posuzován počet vzešlých rostlin, počet odnoží, počet klasů, výnos, hmotnost tisíce zrn, podíl předního zrna, objemová hmotnost a obsah dusíkatých látek. Průměrný výnos pluchatých odrůd přesahoval 6 t/ha, naopak u nahé odrůdy byl 4,68 t/ha. Ta dále vykazovala nejnižší HTZ, nejvyšší objemovou hmotnost anejvyšší obsah N - látek.On the grounds of the South Bohemian University was founded in 2015 oneyear experiment. In this experiment we compared three classical and one naked variety of spring barley. Each variety were planted in four replications. For each repetition was assessed the number of emerged plants, number of tillers, number of ears, yield, thousand grain weight, the proportion of leading grain, density andcontent of nitrogenous substances. The average yield of the hulled varieties exceeded 6 t/ha, while in the nudevariety was 4,68 t/ha. The nude variety also showed the lowest HTZ, highest densityand the highest content of nitrogenous substances.
Keywords:
hulled; quality; Spring barley; yield formation; bezpluchý; Jarní ječmen; kvalita; tvorba výnosu Citation: MAREK, Jan. Porovnání tvorby výnosu a kvality nahého a pluchatého ječmene. České Budějovice, 2016. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/42476