Název:
Vliv požívání vína na lidský organismus
Autoři:
Blažková, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Do rukou se Vám dostala bakalářská práce zabývající se tématem vlivu požívání vína na lidský organismus. Zaměřuje se na to, jak ovlivňuje konzumace vína zdraví lidí a hlavně jaké jsou účinky alkoholu obsaženého ve víně. V první části jsou shrnuty obecné poznatky o révě vinné a obsahových látkách, které se v ní nachází. Stručně je zde popsána výroba a dělení vína. Část je věnovaná i historii, používání vína v lékařství a legislativním požadavkům. V druhé polovině práce jsou zařazeny informace, získané z nashromážděných zdrojů, kam patří články, studie a výzkumy zabývající se touto problematikou. Jsou zde informace o vlivu vína na činnost srdce, nádorových a jiných onemocnění, které mohou mít spojení s konzumací vína. Zmíněn je i Francouzský paradox a účinky diskutované látky resveratrolu.You have got into your hands a bachelor thesis about impact of usage wine to the human organism. It is focused how wine consumption is influencing the human health, mainly what are effects of alcohol contained in the wine. The first part summarizes the general findings about the wine and what all substances are located in and briefly describing production and distinguishing of wine. I deal here wine history, the usage of wine for medicine and legislative purposes. In the second half of the thesis contain information obtained from collected sources, what include articles, scientist studies and researches dealing with this problematic. There is information about heart diseases, cancer and other diseases that may have a connection to using of wine. Mentioned are also the French paradox and the effects of discussed substance to Resveratrol.
Klíčová slova:
Francouzský paradox; nemoci; resveratrol; víno; zdraví