Název:
Organoleptické defekty vína zpôsobené plesňami
Autoři:
Peško, Jakub Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývala problematikou dopadu plísní na kvalitu vína. Objasňuje negativní dopady plísní, které se vyskytují již ve vinohradu na hroznech a ostatních částech révového keře. Vysvětluje také že plísně se do vína nedostávají pouze z hroznů napadeného houbovými chorobami ale i během výroby a školení vína v sklepním hospodářství. Rozebírá vlastnosti a dopady některých sekundárních metabolitů plísní a jejich změny ovlivňující kvalitu vína. Dále popisuje metody stanovení některých látek negativně ovlivňujících organoleptické vlastnosti vína a dokonce ohrožující zdraví člověka.This thesis dealt with the issue of an impact of mildew on wine quality. It clarifies the negative effects of mold which already occur in vineyard on grape bunches and the rest of the vine bush. It also explains that the mold is not getting into the wine only from mold infected grapes but also during the wine making and wine improving in cellar management. The thesis analyzes the characteristics and impacts of mold secondary metabolites and their wine quality affecting changes. It further describes a method of determination of certain substances that affect organoleptic wine characteristics and even threaten a human health.
Klíčová slova:
defekt; hniloba; mykotoxin; organoleptické; plíseň; sud