Original title:
Polymerace laktidů v tavenině
Translated title:
Polymerization of Lactides in the Melt
Authors:
Horkel, Ondřej ; Tomala, Libor (referee) ; Petrůj, Jaroslav (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou polymerace laktidů v tavenině. Teoretická část se zabývá vlastnostmi kyseliny mléčné, laktidů, polylaktidů a současně využívanými metodami jejich výroby. V praktické části byla navržena sada tří experimentů, konkrétně závislost střední molekulové viskozitní hmotnosti na koncentraci katalyzátoru, na polymerizační teplotě a na polymerizačním čase. Toho bylo dosaženo pomocí měření kinematické viskozity na Ubbelohdeho viskozimetru. Pomocí těchto experimentů bylo zjištěno, že jedna z možných kombinací podmínek vedoucích ke vzniku polymeru o vysoké molekulové hmotnosti je následující: poměr koncentrací katalyzátor/monomer 110–4, teplota polymerace 160 °C a doba polymerace 3 hodiny.
This bachelor thesis deals with the problematics of Lactide polymerization in the melt. Theoretical part summarizes properties of lactic acid, lactides and polylactides as well as currently used methods of their preparation. In experimental part, a set of three experiments was designed, namely dependance of viscosity average molecular weight on catalyst concentration, polymerisation temperature and polymerisation time. This was achieved by measuring cinematic viscosity using Ubbelohde viscosimeter. As a result of these experiments, it was found that one of posssible combinations of conditions resulting in high molecular weight polymers is the following: concentration ratio of catalyst towards lactide 110–4, polymerisation teperature 160 °C and polymerisation time 3 hours.
Keywords:
Lactic acid; lactide; molecular weight.; polylactide; polymerisation; ROP; Kyselina mléčná; laktid; molekulová hmotnost.; polylaktid; polymerace; ROP
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/60381