Original title:
Zavedení a aplikace obecného regresního modelu
Translated title:
The Introduction and Application of General Regression Model
Authors:
Hrabec, Pavel ; Štarha, Pavel (referee) ; Bednář, Josef (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství Abstract:
[cze][eng]
V práci byl podrobně popsán obecný lineární regresní model, včetně testových statistik pro jednotlivé koeficienty, podmodely, predikce a především testy odlehlých hodnot a pozorování výrazně deformujících model. Byl popsán způsob jak do regresního modelu zahrnout kategoriální proměnné. Tento model byl aplikován na popis saturace fotografických snímků chleba, kde vstupní proměnné byly typ mouky, typ přídavku a koncentrace mouky. Po identifikaci nevhodných pozorování jsme vytvořili matematický model, který má vysoký koeficient determinace a odborníkům z potravinářského průmyslu bude v kombinaci s matematickým modelem barvy a struktury, které nejsou předmětem této práce, sloužit k předběžné identifikaci možného složení chleba.
This thesis sumarizes in detail general linear regression model, including testing statistics for coefficients, submodels, predictions and mostly tests of outliers and large leverage points. It describes how to include categorial variables into regression model. This model was applied to describe saturation of photographs of bread, where input variables were, type of flour, type of addition and concntration of flour. After identification of outliers it was possible to create mathematical model with high coefficient of determination, which will be usefull for experts in food industry for preliminar identification of possible composition of bread.
Keywords:
categorial variables; Linear regression; linear regression model; outliers; saturation; kategoriální proměnné; lineární regrese; lineární regresní model; odlehlé hodnoty; saturace
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/39792