TY - THES TI - Stanovení výskytu toxických prvků ve vínech TT - Determination of toxic elements in wines AU - Hajdučková, Iva AB - Cílem této práce bylo stanovení výskytu vybraných toxických prvků ve vínech. V teoretické části je popsána technologie výroby vína a vybrané toxické prvky (kadmium, olovo, měď, zinek, nikl a chrom) z hlediska jejich vlivu na kvalitu vína a jejich účinků na lidský organismus. Je uveden přehled instrumentálních analytických metod, kterými mohou být toxické prvky ve víně stanoveny. V experimentální části byla pro analýzu vína použita metoda hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Naměřené hodnoty jsou přehledně zpracovány a porovnány s platnou legislativou. AB - The aim of this study was to determine the occurrence of selected toxic elements in wine. The theoretical part described technology of wine production and selected toxic elements (cadmium, lead, copper, zinc, nickel and chromium) in the terms of their impact on wine quality and their effects on the human organism. It provides an overview of instrumental analytical methods, which can be used for the analysis of toxic metals. In the experimental part inductively coupled mass spektrometry technique was used for the analysis of wine samples. The measured values are statistically processed and compared with current legislation. UR - http://hdl.handle.net/11012/22315 UR - http://www.nusl.cz/ntk/nusl-216907 A2 - Diviš, Pavel A2 - Vespalcová, Milena LA - cze KW - kvalita potravin KW - toxické prvky KW - food quality KW - mineralizace KW - víno KW - toxic elements KW - ICP-MS KW - mass spectrometry KW - mineralization KW - wine KW - hmotnostní spektrometrie PY - 2013 PB - Vysoké učení technické v Brně‎, Antonínská 548/1, 601 90 Brno, http://www.vutbr.cz/ ER -