Název:
Efektivní využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací pro hodnocení technologických vlastností pšenice
Překlad názvu:
The Efficient Application of Near Infrared Spectroscopy with Fourier Transformation for Prediction of Wheat Technological Parameters
Autoři:
Dvořáček, Václav ; Prohasková, Anna ; Štočková, Lenka Typ dokumentu: Metodiky ISBN: 978-80-7427-151-9
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Nakladatel: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Abstrakt: [cze][eng] Vypracovaná metodika přináší uživatelům jak základní informace o principech a možnostech NIR spektroskopie, tak i detailnější pohled na možnosti současné FT-NIR spektroskopie pro predikci jakosti pšeničného zrna. Pracovníkům v zemědělské praxi pomůže předložená metodika při rozhodování o možnostech využití této metody i při výběru vhodného typu NIR spektroskopu. Stávajícím i budoucím uživatelů pak poskytne některé praktické rady při obsluze přístroje, sestavování kalibračních souborů i vývinu kalibračních modelů. Objektivní zhodnocení 21 predikčních modelů s využitím FT-NIR spektrometru pokrývající parametry 14 referenčních metod zaměřených na kvalitu pšenice dále nabízí cenné informace přímo využitelné ve šlechtitelských programech, v mlýnskopekárenské i zemědělské praxi, v procesech státní kontroly i ve výzkumných organizacích a na univerzitách.This method brings to the users basic information about principles and features of NIR spectroscopy as well as more detailed view of the state-of-the-art capabilities of NIR spectroscopy in wheat quality prediction. The agriculture professionals will use supportive information about possible utilization of the method including practical tips for proper NIR spectrometer selection. For both, the current and prospective users, the method provides practical guidance to device handling, management of calibration sets and calibration models development. The objective evaluation of the 21 predictive models based on FT-NIR measurement, covering the results of 14 reference analytical methods aimed at wheat quality. Furthermore, it offers information useful directly in breeding programs, mill and bakery production and also in agriculture sector, government control and at universities.
Klíčová slova:
blízká infračervená spektroskopie; kvalita; pšenice; zrno; grain; near infrared spectroscopy; quality; wheat Číslo projektu: MZE0002700604 (CEP), QH91184 (CEP) Poskytovatel projektu: Ministerstvo zemědělství ČR, Ministerstvo zemědělství ČR
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.