Název:
Kavárna - architektonický topos prvorepublikové společnosti
Překlad názvu:
Café - an architectural phenomena of the First Czechoslovak Republic´s society
Autoři:
PFEFEROVÁ, Dita Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá obnovenými prvorepublikovými kavárnami v Brně a v Praze. V případě brněnských kaváren především okolnostmi jejich vzniku, dobovým kontextem, historií kavárenství a také okolnostmi, za kterých se původním kavárnám měla vrátit jejich podoba a funkce. V samostatných kapitolách se autorka věnuje analýze kavárenských budov, důvodům i cílům jejich obnovy a rekonstrukce. Pozornost je zaměřena na Zemanovu kavárnu v Brně na Kolišti architekta Bohuslava Fuchse a na její repliku z roku 1995, dále na kavárnu ERA, jejíž budovu navrhl Josef Kranz. Patřičná pozornost je věnována noblesní kavárně Savoy, navržené Jindřichem Kumpoštem pro kavárníka Jana Nekvapila, i kavárně a cukrárně Kolbaba, jejímž autorem je architekt Jan Víšek. Pro srovnání s vývojem, který se odehrával v Brně, potom autorka zvolila unikátní kubistickou kavárnu Grand Café Orient v Praze, nacházející se v Domě U Černé Matky Boží od Josefa Gočára. Práce shrnuje okolnosti, za jakých kavárny za doby První republiky vznikaly ve dvou největších českých městech, ve kterých byly pro rozvoj kaváren různé podmínky. Podobně potom sleduje, za jakých podmínek se dařilo znehodnocená místa původních kaváren opětovně vracet do života a na základě podrobného rozboru literatury hodnotí úspěšnost těchto rekonstrukcí.This bachelor thesis deals with restored cafés in Brno and Prague that were established in the First Czechoslovak Republic. In the case of Brno´s coffee houses it is mostly emphasized their origin, historical context, history of coffee making and how the coffee houses returned to their former look and function. The author deals with the analysis of coffee houses and the purposes and goals of their restoration. The author focuses on Zeman´s café by the architect Bohuslav Fuchs and it´s replica from 1995 and on ERA coffee house by Josef Kranz. Then the focus is shifted to an elegant coffee house Savoy owned by Jan Nekvapil and designed by Jindřich Kumpošt and to a pastry shop and coffee house Kolbaba designed by Jan Víšek. To compare evolution of the coffee houses in Brno the author chose unique cubist coffee house Grand Café Orient in Prague located in Dům U Černé Matky Boží by the architect Josef Gočár. The thesis summarizes the circumstances of the formation of coffee houses during the First Czechoslovak Republic in Prague and Brno and examines different conditions for its development. It also looks into the circumstances of restoration and today´s activity of these coffee houses and evaluates its success rate.
Klíčová slova:
Grand Café Orient; kavárna a cukrárna Kolbaba; kavárna ERA; kavárna Savoy; Obnova kaváren; Zemanova kavárna; café ERA; café Savoy; Grand Café Orient; pastry shop and coffee house Kolbaba; restored cafés; Zeman´s café Citace: PFEFEROVÁ, Dita. Kavárna - architektonický topos prvorepublikové společnosti. České Budějovice, 2014. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Filozofická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/34923