Original title:
Optimalizace odpadového hospodářství v potravinářském výrobním podniku
Translated title:
Environmental quality system optimalization in food-stuff company
Authors:
CHLUMECKÝ, Miroslav Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce je napsána jako literární rešerše, ve které jsem se zaměřil na problematiku vzniku odpadů v potravinářském průmyslu a zvláště v pivovarnictví. Změřuji se na odpadní vody, jejichž podíl je poměrně vysoký a z hlediska životního prostředí a ekonomiky i velmi důležitý. První část práce se zabývá problematikou legisletivy, rozdělením a zpracováním odpadů podle dalšího využití. Další čast je věnována kvalitě vstupní vody, její úpravy pro výrobní procesy a následné čištění v čističkách odpadních vod. Mezi dosažené ekologické přínosy patří snížení hladiny BSK a dusíku. Následně během procesu výroby piva vzniká i pevný odpad např. sladové mláto. Na každých 100 kg sladu je vyprodukováno cca 120 - 130 kg mokrého mláta s obsahem vody 75 - 80%. Vznikající odpady negativně ovlivňují životní prostředí a pro jejich minimalizaci je nutné nejen hledat nejvhodnější způsoby čištění odpadních vod, ale je potřeba modernizovat a zefektiňovat samotné výrobní procesy.This thesis is written as a literature review in which I focused on the issue of waste in the food industry and especially in the brewing industry, I focus on waste water which is relatively high share and environmental economics, and also very inportant. The first part deals with the legislation, distribution and processing of waste according to another use. Another patr is devoted to the guality of incoming water, its treatment processes for production and subseguent purification in wastewater treatment plants. The environmental benefits are achieved by reducing levels of BOD and nitrogen. Subseguently, during the brewing process creates solid waste as wel as malted grains. For every 100 kg of malt produced is about 120 to 130 kg of wet grains with a water content of 75 to 80 %. The resulting waste is adversely affecting environment and to minimize them is not only necessary to find the best ways of wastewater treatment, but it is necessary to modernize and streamline manufacturin procces themselves.
Keywords:
brewing technology; malted grains; wasterwater; wasterwater treatment plants; odpadní voda; pivovarská technologie; sladové mláto; čistírna odpadních vod Citation: CHLUMECKÝ, Miroslav. Optimalizace odpadového hospodářství v potravinářském výrobním podniku. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/23720